Πέμπτη

Η Τρόικα της Αγάπης είναι ήδη μέσα στα σπίτια μας! Από την Εύη Δ. Βισβάρδη

                                     Οικειότητα- Έλξη- Δέσμευση , σημαίνουν κάτι αυτές οι λέξεις για εσάς?
Διάβασα και σας παρουσιάζω τη θεωρία της τριμερούς αγάπης !

Παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό ψυχολόγο, Robert Sternberg, το 1984, έπειτα από μια πολυετή ερευνητική προσπάθεια. Ο αμερικανός ψυχολόγος συμπέρανε ότι η αγάπη γίνεται κατανοητή μέσα από τρεις βασικές συνιστώσες: την οικειότητα, το πάθος/ έλξη και την απόφαση/ δέσμευση.

 Οι 3 αυτές συνιστώσες δημιουργούν ένα τρίγωνο ( ! λέξη που ξέρω πως ΔΕΝ αγαπάς) και η καθεμιά απ’ αυτές καταλαμβάνει μια γωνία. Ο καθένας,λοιπόν,από τους δύο συντρόφους δημιουργεί το δικό του τρίγωνο αντίληψης για τη σχέση και μάλιστα, δεν αρκεί οι δύο σύντροφοι να έχουν παρόμοιες αντιλήψεις για τη σχέση τους, αλλά επιπλέον να διακατέχονται από υπαρκτά και γνήσια συναισθήματα, τα οποία μετουσιώνονται σε πράξεις!
Σε αντίθετη περίπτωση, έρχεται αυτό που καθόλου δεν επιθυμείς: Δυσαρμονία και ρήξη!

Σύμφωνα με τη θεωρία, οι  8 συνδυασμοί των συντροφικών σχέσεων τέτοιυ τύπου είναι οι ακόλουθοι:

1.  Ανυπόστατη αγάπη: Χωρίς τις 3 συνιστώσες και εμφανίζεται  στις σύντομες σχέσεις ή τις απλές γνωριμίες
2. Συμπάθεια: Σ αυτή τη σχέση θα βρεις  μόνο  οικειότητα. Σχέσεις τέτοιου τύπου είναι οι φιλικές

3. Παράφορος έρωτας(και μόνο που το γράφω συγκινούμαι): Μια σχέση γεμάτη  μόνο  πάθος και έλξη.

4. Ανυπαρξία έρωτα(ο θεός να φυλάει!): Εκεί βρίσκεσαι ένα βήμα συνήθως πριν από τον ψυχολόγο ή τον δικηγόρο! Ο τύπος αυτός χαρακτηρίζει τις τελματωμένες σχέσεις και τους συμβατικούς γάμους γιατί το χαρακτηριστικό του ειναι μόνο η δέσμευση .

5. Ρομαντικός έρωτας(λυπάμαι που δεν ακούς το soundtrack!) έλξη και οικειότητα σε υψηλά επίπεδα,χωρίς δεσμεύσεις,γιατί είστε ακόμα στην αρχή! Αυτός ο τύπος χαρακτηρίζει τις σχέσεις που θυμόμαστε με αγάπη και νοσταλγία,τις εφηβικές.  

6. Συντροφική αγάπη: υπάρχουν η οικειότητα και η δέσμευση, αλλά όχι το πάθος. Είναι η αγάπη προς συγγενείς, φίλους, κουμπάρους αλλά, αν αναπτυχθεί και η τρίτη συνιστώσα, αυτή της έλξης, τότε ο κίνδυνος της «τριγωνοποίησης» είναι παρών! Σ' έναν γάμο που κυριαρχεί αυτή η γάπη συζύγων, υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθείτε σέ τέλμα και χρειάζεται προσπάθεια για να ζωντανέψει ξανά η σχέση.

7. Επιπόλαιος έρωτας(βρε καλώς τον!): Στην σχέση αυτή υπάρχουν η έλξη και η δέσμευση, χωρίς όμως οικειότητα!. Είναι η αγάπη ανάμεσα σε αποξενωμένους συντρόφους, που δεν έχουν συναισθηματική επαφή και "ο δρόμος που βαδίζουν είναι αδιάβατος". Η συνειδητοποίηση της κατάστασης και από τους δύο συντρόφους , η συζήτηση και ίσως η προσφυγή σε ψυχοθεραπεία πιθανό να βοηθήσει και ν’ αναθερμανθεί η σχέση.

8. Ολοκληρωμένη αγάπη {το ζητούμενο(?)}: όταν τα τρία στοιχεία, οικειότητα- έλξη-δέσμευση είναι παρόντα και σε αρμονική διάταξη μεταξύ τους!

 Η Ολοκληρωμένη Αγάπη είναι το είδος αγάπης που οδηγεί σε ψυχική πληρότητα και συναισθηματική υγεία!

































  Zumba, Ζουμπα, εκλογες, γυναικα, ερωτας, αγαπη, ψυχολογία, λαμψη, σφαίρα, ρυθμος,δίαιτα, life,έξοδος,συνταγές,υγεία,σπίτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου