Παρασκευή

Ο καφές και οι θερμίδες του


Ο καφές και οι θερμίδες του . Πόσο αθώος είναι ο καφές θερμιδικά ;

Μια ιστορία θα σας πω .....

κάποτε πρίν χρόνια πολλά στην Αβησσωνία ( Αιθιοπία ) ένας βοσκός ο Kaldi παρατήρησε πως οι κατσίκες του χόρευαν στα πίσω πόδια μετά την κατανάλωση κάποιον καρπών κόκκινων . Θέλοντας να δει τι είναι αυτοί μάζεψε μερικούς και τους πήγε στο τοπικό μοναστήρι .Οι μοναχοί τους χρησιμοποίησαν κατά την διάρκεια των προσευχών τους για να είναι σε εγρήγορση . Η ιστορία μας δείχνει πως ανακαλύφθηκε το 600 π.χ. το δέντρο του καφέ στην Αιθιοπία πιθανότατα . Οι Ιθαγενείς πιστεύεται ότι μασούσαν τον καφέ ως τροφή .

Αυτά συνέβαιναν μια φορά και έναν καιρό ......

τα χρόνια πέρασαν και κάπου σε μια γειτονία της Θεσσαλονίκης ...... ένα μικρό κορίτσι παρακολουθεί μια μαγική εικόνα .... η γιαγιά συντροφιά με τις γυναίκες της γειτονιάς κάνουν διάλειμμα για καφέ .... ζεστά πρόσωπα , γλυκά χαμόγελα , ευχάριστα λόγια συνοδεύονται από τον ελληνικό αχνιστό καφέ .... άρωμα , γεύση , χρώμα, αισθήσεις που συμμετέχουν αναμνήσεις ξεπηδούν από τα βάθη του μυαλού ...

Σήμερα το κορίτσι αυτό έχει μεγαλώσει .... είναι κάπου σε ένα καφενεδάκι και μετράει τα είδη του καφέ . Ελληνικός ή Τούρκικος , Γαλλικός , Καπουτσίνο , Εσπρέσσο , με ζάχαρη , με γάλα, με ρούμι , με κονιάκ .... πολλαπλές γευστικές επιλογές όσο η αναζήτηση συνεχίζεται τόσο τα ερωτήματα αυξάνονται ....

Εις βάθος εξομολόγηση ....... θρεπτική και θερμιδική αξία του καφέ

Πάνω από 2000 είναι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο σπέρμα του καφέ . Οργανικά οξέα , αλδεύδες , κετόνες , καφείνη , πρωτείνη , υδατάνθρακες ,βιταμίνη Β3 , ασβέστιο , φώσφορος , νάτριο , μαγνήσιο , σίδηρος , είναι κάποια από τα στοιχεία που περιέχονται στον καφέ . Μια ουσία με σημαντική αντικαρκινική δράση που δημιουργείται όταν καβουρντιστεί ο καφές , είναι η μεθυλπυρδονιουμ ( methylypyridinium ) και υπάρχει στον ακατέργαστο καφέ ( στιγμιαίο , κανονικό , ντεκαφεινέ ) .
Έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω των αντικαρκινικών ενζύμων και της αντιοξειδωτικής δράσης του .
Δύο τα δέντρα του καφέ η καφέα Αράμπικα και η καφέα Ρομπούστα. Από τα δύο αυτά είδη του καφέ δημιουργούνται τα μίγματα του καφέ που υπάρχουν . Η διαφορά τους είναι στα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχουν έτσι ώστε να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμητή γεύση και άρωμα .



Ο χρόνος περνά και ο καφές αλλά ζει μορφή ........

Γνωστός στα πρώτα του βήματα ως Τούρκικος ή Ελληνικός , στην πορεία εμφανίζεται ο φραπες , ο στιγμιαίος , ο εσπρέσσο και διάφορες παραλλαγές αυτών άλλες γνωστές και άλλες άγνωστες σε εμάς .

Να πιω καφέ όταν κάνω διάιτα αν ναι τι καφέ και πόσες θερμίδες έχει ;

Ο σκέτος καφές δεν δίνει θερμίδες αλλά η προσθήκη διαφόρων άλλων συστατικών αυξάνει τις θερμίδες του ......


καφές
ελληνικός
φραπές/ νες

γαλλικός
εσπρέσσο
καπουτσίνο
ιρλανδέζικος
ζάχαρη άσπρη ( 1 κουτ. γλυκού)
20
20

20
20
20
140
ζάχαρη μαύρη
( 1 κουτ. γλυκού)
20
20

20

20
140
φρέσκο γάλα( 1 μερίδα )

30

30

160

σαντιγή





333



Όσο περισσότερα συστατικά προστεθούν στον καφέ τόσο αυξάνεται και η θερμιδική αξία του .

το γλωσσάρι του καφέ :

frappe = χτυπημένος ή ανακατεμένος ( γαλλική ρίζα )


φράσεις :

φραπές ( χαρακτηρίζουν ανεμελιά , ωχαδερφισμό και συνδέονται με αργούς ρυθμούς και τάβλι )

πιάσε μία φραπεδιά
φραπεδούμπα
φράπα
φραπόγαλο

ελληνικός ( μερακλίδικος , φράσεις που αφορούν το καιμάκι )

βαρύ γλυκός
πολλά βαρύς
βαρύ γλυκός και όχι

espresso - kapoutsino ( προέρχονται από τα δέντρα του καφέ η καφέα Αράμπικα και η καφέα Ρομπούστα ) εκχύλισμα γεύσεων στο στόμα των θαυμαστών του . Μοναδικός του σύντροφος τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας πιθανόν ελάχιστη ζάχαρη . Αν και είναι καλύτερα να καταναλωθεί σκέτος ...... ΑΠΟΛΥΤΟΣ καφές !!!!!

Παρασκευή : ζεστό νερό που περνά υπό πίεση μέσα από αλεσμένο καφέ . Οχρόνος παρασκευής του είναι 20 - 30 δευτερόλεπτα . Θεωρείτε ένας από τους πιο υγιεινούς καφέδες . Αν θα ήθελε κάποιος να τους κατατάξει τότε θα τους αντιστοιχούσε 1 στιγμιαίος = 2 γαλλικούς = 4 ελληνικούς = 8 espresso.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Machiato = espresso+ χτυπημένο γάλα
Διπλός espresso= σε 150 ml νερό 2 δόσεις καφέ
Lungo ή Americano = κανονικός espresso + νερό
Cappuccino = πίνετε σε μεγάλο φλιτζάνι όπου περιέχει 1/3 espresso , 2/3 παχιά πυκνή , άγλυκη κρέμα γάλακτος .

Για την ιστορία :

1957 Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Δημήτριος Βακόνδιος υπάλληλος της ελβετικής εταιρίας Νεστλε στην Ελλάδα θέλησε να πίει καφέ . Ζεστό νερό δεν υπήρχε οπότε χρησιμοποίησε κρύο νερό , σέικερ έβαλε ζάχαρη , γάλα τα κούνησε και 'ετσι δημιουργήθηκε ο πρώτος φραπές της ιστορίας .


Ελληνικός κύριο χαρακτηριστικό του το καιμάκι κατά το βράσιμο του μίγματος δημιουργείτε καιμάκι ένα ς πηχτός αφρός . Η επιτυχία του καφέ είναι στο καιμάκι και στον χρόνο διάρκειας του . ( σερβίρεται σε μικρό ή χοντρό φλιτζάνι ).

για την ιστορία

ήρθε μέσω των Τούρκων στην διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας . Γίνεται αναφορά από διάφορους χρονικογράφους πως η < Πόλις > είχε περίπου 300 με 500 καφενεία .




Γούτα Κική
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Καθηγήτρια Διαιτολογίας ΙΕΚ
Μέλος επιστημονικής ομάδας ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μέλος Ινστιντούτου Διατροφικών Μελετών και
ερευνών
Μέλος επιστημονικής ομάδας MediDiatrofi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου