Παρασκευή

Μικρά μυστικά για τόνωση της αυτοπεποίθησης – αυτοεκτίμησης από την ψυχολόγο Φρόσω Μήτσιου



Συχνά κριτικάρουμε τον εαυτό μας και κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη απαιτώντας πολλά όχι μόνο από τους άλλους αλλά και από τον εαυτό μας. Άλλες φορές απογοητευόμαστε πολύ εύκολα και τα βλέπουμε όλα μαύρα. Και όμως υπάρχουν άνθρωποι που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.
 Πώς μπορείτε να το επιτύχετε;

Επιβράβευε τον εαυτό σου:

 Είναι σημαντικό να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας είτε λεκτικά «είμαι πολύ καλός/ή», «είμαι περήφανος/η για αυτό» «μπράβο σου ..(το όνομά σας)» είτε πρακτικά (ένα δώρο στον εαυτό σας) για όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Συχνά οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν αφήνουν χρόνο για να το σκεφτούμε. Κάθισε και κάνε μια λίστα με όσα κατάφερες τη χρονιά που πέρασε (ακόμη και τα πιο απλά). Θα δεις ότι έχεις καταφέρει περισσότερα από όσα φαντάζεσαι.

Άλλαξε τον (αρνητικό) τρόπο σκέψης σου:
Ο τρόπος σκέψης επηρεάζει τον τρόπο που νιώθουμε και που συμπεριφερόμαστε. Παρατήρησε τον τρόπο που αντιδράς ή που συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου κρατώντας ένα ημερολόγιο καταγραφής με γεγονότα που σε επηρέασαν αρνητικά και πως σκέφτηκες. Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να τροποποιήσεις αυτές τις δυσλειτουργικές σκέψεις (τύπου «όλα τα στραβά σε μένα», «δεν αξίζω τίποτα», «δεν θα τα καταφέρω») με θετικές εκφράσεις («μπορώ», «θα τα καταφέρω», «αξίζω»). Οι θετικές σκέψεις, όπως επισημαίνεται σε άρθρο της Mayo Clinic, μπορούν να μειώσουν το στρες και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής του ατόμου.

Απέφυγε να είσαι αυστηρός κριτής του εαυτού σου – Ενίσχυσε την αυτοεκτίμησή σου:
Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο N.V.Pale ('The Power of Positive Thinking') η αυτοκριτική και οι αμφιβολίες για τον εαυτό μας σε συνδυασμό με τις αρνητικές σκέψεις επηρεάζουν αρνητικά την επίτευξη των στόχων. Συνεπώς, μην εστιάζεις μόνο στα λάθη σου χρησιμοποιώντας μεγεθυντικό φακό αλλά σκέψου ταυτόχρονα και αυτά που έχεις κάνει καλά.

Νιώσε ευγνώμων:
κάνε μια λίστα γράφοντας 2 ή 3 πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη για όσα έχεις κάνει, όσα έχεις αποκτήσει, όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν στη ζωή σου και σου δημιουργούν χαρά/ευτυχία.
Εξέφρασε την αγάπη σου:
 τόσο στους ανθρώπους γύρω σου ότι τους αγαπάς, τους στηρίζεις όσο και στον εαυτό σου.
Ζήσε στο τώρα:
 το να αναμοχλεύεις τις άσχημες στιγμές του παρελθόντος ή να αγχώνεσαι για το μέλλον δεν σου επιτρέπει να ζήσεις το παρόν. Το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει και το μέλλον δεν μπορείς να το ελέγξεις ούτε να το προβλέψεις.

Η θετική σκέψη και διάθεση είναι και αυτά στόχοι. Οι στόχοι που βάζουμε είναι μια υπόσχεση στον εαυτό μας και μια προετοιμασία για αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε. 
Τα εμπόδια που δυσκολεύουν την επίτευξη των στόχων μας σταματάνε όταν εμείς ήδη έχουμε αποφασίσει να σταματήσουμε την προσπάθεια. 
Άλλωστε, όπως είπε και ο Αριστοτέλης «η τύχη βοηθάει τους προετοιμασμένους».



Φρόσω Μήτσιου 
Ψυχολόγος
Msc. Σχολική – Εξελικτική Α.Π.Θ.
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
frosomitsiou@hotmail.com








Πηγές
Psychology Today: Goal Progress and Happiness
Pale, N.M. (2003). The Power of Positive Thinking
Mayo Clinic: Positive Thinking
diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου