Τετάρτη

Εκατομμύρια άνθρωποι με περιττά κιλά κλείνουν τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα.


Και το χειρότερο είναι πως ούτε καν οι γιατροί τους δεν τους λένε ότι έχουν πρόβλημα…
Σχεδόν επτά στους δέκα ενήλικες στη Δύση είναι πλέον υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αλλά η μελέτη αποκαλύπτει πως ο ένας στους τέσσερις από αυτούς δεν πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους – και έτσι, δεν τίθεται καν θέμα να αρχίσουν κάποια στιγμή δίαιτα.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ, στη Βόρειο Καρολίνα, με επικεφαλής τον δρα Γκάρυ Μπένετ, αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας & Νευροεπιστήμης, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από χιλιάδες υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές, ηλικίας άνω των 20 ετών.
Όπως γράφουν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Συμπεριφορικής Διατροφής & Φυσικής Δραστηριότητας» (IJBNPA), οι εθελοντές που δεν πίστευαν ότι έχουν πρόβλημα βάρους, όχι μόνο δεν έκαναν δίαιτα, αλλά είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να γυμνάζονται κιόλας.
Στην πραγματικότητα, οι άντρες που θεωρούσαν ότι το βάρος τους είναι μια χαρά, είχαν κατά 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν κάνει δίαιτα τον τελευταίο χρόνο, ενώ αντίστοιχα οι γυναίκες είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να έχουν προσέξει κάποια στιγμή τη διατροφή τους.
Επιπλέον, οι άντρες με λανθασμένη αντίληψη για το σωματικό βάρος τους είχαν και 38% λιγότερες πιθανότητες να είναι επαρκώς δραστήριοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ήταν 26%.
«Συχνά λέμε ότι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, είναι να παραδεχτείς την ύπαρξή του», σχολίασε ο δρ Μπένετ. «Η μελέτη μας αποδεικνύει πως συχνά δεν παραδεχόμαστε ούτε καν αυτό που βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια – πόσο μάλλον, να προσπαθήσουμε να λύσουμε και κάτι που απλούστατα θεωρούμε ανύπαρκτο».
Αν αυτό ακούγεται αυτονόητο, ένα άλλο εύρημα της μελέτης δεν είναι διόλου αυτονόητο: το 60% των εθελοντών είπαν πως ουδέποτε τους έχει πει ένας γιατρός ότι έχουν πρόβλημα βάρους - πόσο μάλλον να τους έχει συστήσει να αδυνατίσουν.
Το γιατί, πιθανώς σχετίζεται με το ότι τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία έχουν διαβαθμίσεις και ο κίνδυνος νοσήσεως αυξάνεται σημαντικά στους πάσχοντες από νοσογόνο (ή κακοήθη) παχυσαρκία, και όχι στους απλώς υπέρβαρους ανθρώπους.
Σε αδρές γραμμές, η παχυσαρκία θεωρείται νοσογόνος όταν έχει κανείς 40 ή περισσότερα κιλά περισσότερα από το φυσιολογικό.
Όποια κι αν είναι η εξήγηση, η έλλειψη συμβουλών από τους γιατρούς καταδεικνύει, σύμφωνα με τους ερευνητές, πόσο πολλή δουλειά πρέπει ακόμα να γίνει στον τομέα της ενημέρωσης των ασθενών για την παχυσαρκία και τους κινδύνους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου