Τετάρτη

Θέλω Τσάι ?


της Κικής Γούτα

            Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011. Ξυπνάω και τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο λαιμός τραχύς, η φωνή τραχιά, αδιαθεσία, κακοκεφιά. Όσο περνάει η ώρα η φωνή χάνεται. Η πρώτη σκέψη το γιατρικό της γιαγιάς και της μαμάς. Μνήμες ξυπνούν. Η ζεστή  γλυκιά φωνή της μαμάς να με παροτρύνει να πιω τσάι για να γίνω καλά. Η τσαγιέρα  είναι ζωντανή, μπροστά μου , σφυρίζει, το καπάκι χτυπάει, ο αρωματισμένος ατμός βγαίνει στην επιφάνεια.

Για την Ιστορία...
            Η άποψη που υπερισχύει είναι ότι ο Κινέζος αυτοκράτορας Σεν Μουνγκ το 273π.Χ ανακάλυψε το τσάι στη διάρκεια ενός ταξιδιού του όπου φύλλα από κάποιο θάμνο έπεσαν μέσα στο νερό που έβραζε, όταν φύσηξε ο αέρας. Τα φύλλα άρχισαν να βράζουν και να χρωματίζουν το νερό. Η περιέργεια του αυτοκράτορα τον οδήγησε να δοκιμάσει το πρώτο τσάι, το χρωματισμένο αυτό νερό με το τόσο ελκυστικό άρωμα.
            Στην Ευρώπη το 1610 οι Πορτογάλοι έφεραν το τσάι για λογαριασμό των Ολλανδών, οι οποίοι ξεκίνησαν μια νέα μόδα. Η τιμή του τσαγιού τα πρώτα χρόνια ήταν αυξημένη. Το 1675 η τιμή του έγινε προσιτή και άρχισε η διακίνηση του από την Ολλανδία στη Γαλλία και από εκεί σε όλη την Ευρώπη.  

Γνωρίζετε ότι...
-Μετά το νερό το τσάι είναι το πιο διαδεδομένο ποτό στον κόσμο. Κάθε δευτερόλεπτο
-καταναλώνονται 15.000 φλιτζάνια το χρόνο ή κατά μέσο όρο 100 φλιτζάνια ανά κάτοικο.
-Το μαύρο τσάι κατέχει το 78% της παγκόσμιας κατανάλωσης, το 20% κατέχει το πράσινο.
Στην Ινδία καταναλώνεται πάνω από το 95% μαύρο τσάι .

Παρασκευή τσαγιού...
            Πράσινο τσάι: Τα στάδια που απαιτούνται είναι τρία: α) ψήσιμο στον ατμό των νωπών φύλλων. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπεται η απενεργοποίηση των ενζύμων που μπορούν να προκαλέσουν ζύμωση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και έτσι διατηρείται το αρχικό χρώμα των φύλλων. Επόμενα στάδια η ψύξη και ξήρανση όπου τα φύλλα τυλίγονται σε μικρές σφιχτές μπάλες.  Με το τύλιγμα επιτυγχάνεται η διάσπαση των κυττάρων του φύλλου με σκοπό την απελευθέρωση του αρώματος. Οι μπάλες ξηρένονται και αφυδατώνονται.
            Μαύρο τσάι: Η παρασκευή του είναι ίδια σχεδόν με του πράσινου, με τη διαφορά ότι το στάδιο του ψησίματος πραγματοποιείται στο τέλος και όχι στην αρχή της διαδικασίας. Η έκθεση τους στη θερμοκρασία τα μαυρίζει, βγάζουν το νερό τους και αποδεσμεύουν τα ένζυμα που ευθύνονται για τη ζύμωση, την πολυφαινολική οξειάση. Μετέπειτα τυλίγονται και έτσι σπάνε τα τοιχώματα των κυττάρων πριν τη ζύμωση. Με την αντίδραση αυτή, οι πολυφαινόλες μετατρέπονται σε μαύρη χρωστική ουσία. Το επόμενο στάδιο και τελικό είναι αυτό του ψησίματος. Η ζύμωση σταματά με την απενεργοποίηση των ενζύμων και της αφαίρεσης της υγρασίας.

Υγεία...
            Το τσάι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αυτές οφείλονται στα αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) που περιέχουν. Τα φλαβονοειδή ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν τα δόντια, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες επιτίθενται στα κύτταρα και επιτυγχάνεται η γήρανση. Βελτιώνουν το κυκλοφορικό σύστημα. Ενυδατώνει και βελτιώνει τον οργανισμό.
Το τσάι όπως και ο καφές περιέχει καφείνη ή τεϊνη. Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει μισή ποσότητα καφεϊνης σε σχέση πάντα με τον καφέ. Η διαφορά στην δράση τους ως προς τον οργανισμό μας είναι πως η τεϊνη απελευθερώνεται σταδιακά και η δράση της φτάνει τις 8 ώρες. Ενώ η καφεϊνη απελευθερώνεται απότομα και η δράση της είναι για 2-3 ώρες περίπου.


Ξέρετε πως...
            Υπάρχουν σκευάσματα τσαγιού χωρίς τεϊνη “deteine” , αλλά αν δεν έχετε ,  ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να αφαιρέσετε την τεϊνη είναι να πετάξετε το πρώτο νερό στα 30'' δευτερόλεπτα μιας και είναι το πρώτο στοιχείο που απελευθερώνεται και στη συνέχεια να συμπληρώνεται με νέο νερό στην ίδια θερμοκρασία. Αυτό που επιτυγχάνεται είναι ένα φλιτζάνι τσάι με 80% ή 90% λιγότερη τεϊνη.

Το τσάι στην Ελλάδα...
Δίκταμο (έρωντος) καταγωγή Κρήτη, όρος Δίκτη, απαλύνει τους πόνους στο στομάχι, επουλωτικό φυτό, βοηθά στην πέψη, καταπραύνει πονοκεφάλους, νευραλγίες.
Μελισσόχορτο, αφιερωμένο στη θεά  Άρτεμις (ερωτικό γούρι) είναι εχθρός των υπέρτασης, αυπνίας , ανορεξίας, νεύρων, πίεσης , πονοκεφάλου.   
Ταραξάκο, αγριοράδικο ή πικραλίδα. Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής, κρατά χαμηλά τη χοληστερόλη, απομακρύνει τοξίνες, τονώνει το συκώτι. Είναι διουρητικό χωρίς όμως να δημιουργεί απώλειες καλίου καθώς περιέχει μεγάλες  ποσότητες και τροφοδοτεί τον οργανισμό. Επίσης, συντελεί δραστικά στην καύση των λιπαρών.
Τσουκνίδα, περιέχει βιταμίνες  Α, Β ,C, σίδηρο
Φασκόμηλο, κατά το βρασμό του απελευθερώνει ουσίες που βοηθούν και χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του άσθματος και χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα.

Και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται...
τα νέα δεδομένα δείχνουν την θετική επίδραση των κατεχίνων και του τσαγιού, ειδικά του πράσινου στην καταπολέμηση  των μορφών καρκίνου.

Στην Αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το δίκταμο σε παθήσεις του στομάχου, πεπτικού συστήματος, ρευματισμούς, αρθριτικά, ως επουλωτικό, εμμηνογωγό, τονωτικό και αντισπασμωδικό. 


Με εκτίμηση
Κυριακή Γούτα 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (BSc), M.P. in Eating Disorders 
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας 
MediΔιατροφή – Υπηρεσίες Διατροφής & Υγείας








































 Zumba, Ζουμπα, εκλογες, γυναικα, ερωτας, αγαπη, ψυχολογία, λαμψη, σφαίρα, ρυθμος,δίαιτα, life,έξοδος,συνταγές,υγεία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου