Παρασκευή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Από την Κική Γούτα     Διαιτολόγος-Διατροφολόγος / Καθηγήτρια Διαιτολογίας/Μέλος επιστημονικής ομάδας ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  Η αύξηση των τιμών έχει δραματικές επιπτώσεις  στον παγκόσμιο πληθυσμό και ιδιαίτερα στους οικονομικά πιο αδύναμους. Ενώ αναμενόμενο  θα  ήταν   να υπάρξει  μείωση   βάρους  στον παγκόσμιο πληθυσμό  αντιθέτως βλέπουμε τη παχυσαρκία να παίρνει διαστάσεις. Εύλογο θα ήταν να αναρωτηθούμε γιατί  άραγε παρά την οικονομική αυτή κρίση στις αναπτυγμένες χώρες ο μέσος όρος του δείκτη μάζας σώματος του πληθυσμού συνεχώς αυξάνεται με αποτέλεσμα οι αυξημένες τιμές των τροφίμων να συντελούν στην αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων ενηλίκων αλλά και ακόμα περισσότερο των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων.
                                                 Αυτό οφείλεται στην συμπεριφορά του καταναλωτή ο οποίος στη προσπάθειά του να γεμίσει το καλάθι του με λιγότερα χρήματα αγοράζει φτηνά τρόφιμα που είναι πλούσια σε θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. .Η συμπεριφορά των καταναλωτών στο super market έχει μεγάλη σημασία για τη διατροφή τους, το βάρος τους, το βιοτικό τους επίπεδο αλλά και για την γενικότερη διαχείριση των οικονομικών τους. Στις ανεπτυγμένες χώρες η κατανάλωση είναι αλόγιστη ενώ υπάρχουν χώρες που δεν έχουν ούτε νερό. Ας αναλογιστούμε όλοι τι θα μπορούσε να συμβεί προγραμματίζοντας σωστά την ζωή μας και τις αγορές μας .Για να μπορέσει επομένως ο καταναλωτής να κάνει σωστές επιλογές στις αγορές του και να υιοθετεί σωστή και ισορροπημένη διατροφή περνώντας ακόμη και  μέσα από τα πολυάριθμα ράφια των super markets με τους αμέτρητους πειρασμούς και τις μεγάλες προσφορές και να «προστατεύει» το πορτοφόλι του, καλό θα ήταν να ακολουθήσει πέντε κατευθύνσεις – στρατηγικές για τον τρόπο που γίνονται τα ψώνια στα super markets.
1.      Προαποφασίστε τι είδη θα αγοράσετε πριν πάτε στο super market
2.      Γράψτε λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας και μείνετε σε αυτή!
3.      Μην πηγαίνετε για ψώνια πεινασμένοι
4.      Διαβάστε και ερμηνεύστε σωστά τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων
5.      Κάντε τα ψώνια από το super market μέρος της εβδομαδιαίας σας ρουτίνας  ( Μαρία  Κοκκίνου , Θεσσαλονίκη
Κάθε Ελληνική οικογένεια  μπορεί με μεγάλη  ευκολία να συμβάλει στους παράγοντες  που οδηγούν στην μείωση της τροφής  στον πλανήτη . Η νοικοκυρά του σπιτιού καλό θα ήτανε να σερβίρει την ανάλογη ποσότητα  φαγητού για κάθε μέλος της οικογένειας  χωρίς υπερβολές  . Όποιος  δεν χορτάσει μπορεί να ξανασερβιριστεί . Μπορούμε επίσης με μικρά τρικ το φαγητό της προηγούμενης μέρας  να το χρησιμοποιήσουμε σαν συνοδευτικό στο  γεύμα της επόμενης ημέρας  . Ας  πούμε περίσσεψαν λαχανικά ή όσπρια ; ; τα πολτοποιούμε  και τα κάνουμε σουφλέ ή ομελέτα  στο φούρνο με αυγό και γάλα ή κεφτεδάκια με λίγο αλεύρι και γάλα . Έτσι ενώ θα πετούσαμε  τα όσπρια ή τα λαχανικά τα τρώμε  με έναν ευχάριστο τρόπο και την επόμενη ημέρα . Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για την εξοικονόμηση τροφής αλλά και χρημάτων είναι ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ !!!! Προς το τέλος της εβδομάδας είναι  ώρα για πίτσα στην Αρχαία Ελλάδα  έβαζαν πάνω σε στρόγγυλο ψωμί λάδι , κρεμμύδι , σκόρδο , βότανα ήταν ένα οικονομικό γεύμα και εύκολο στην μεταφορά του . Σήμερα η πίτσα μπορεί να έχει τρόφιμα όπως ,κασέρι , πιπεριά , ντομάτα , μανιτάρια ή ότι άλλο υπάρχει στο ψυγείο . Πίτα χρειάζεται μόνο αλεύρι , νερό , τυρί , ελαιόλαδο , πιπέρι .
 Πίτα υλικά ζύμη  :
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • ¾  φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • Αλεύρι ολικής όσο πάρει( περίπου ένα κιλό )
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλάκι αλάτι με βότανα  ή κανονικό



Γέμιση  :
        ένα κιλό σπανάκι και  ένα φλιτζάνι του τσαγιού  ντομάτα τριμμένη και  3 κουταλιές ελαιόλαδο
        Ή αν θέλουμε τυρόπιτα για τη γέμιση
  • 300 γρ.. ανθότυρο
  • 200 γρ.. μανιτάρια  ή πιπεριές
  • 1 αυγό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Κάνουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει . Ετοιμάζουμε την γέμιση . Χωρίζουμε την ζύμη σε τρία μέρη και ανοίγουμε τρία μεγάλα φύλλα . Σε ένα ταψί βάζουμε λίγο λάδι , το ένα φύλλο , την γέμιση , το άλλο φύλλο και αλείφουμε με λίγο λάδι .
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου  . 
  ( Παναγιώτα  Καρακασιδου  , Θεσσαλονίκη )

Η αύξηση των τιμών έχει δραματικές επιδράσεις στον πληθυσμό του κόσμου και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους οικονομικά. Εύλογο θα ήταν να αναρωτηθούμε γιατί  άραγε παρά την οικονομική αυτή κρίση στην αναπτυγμένες χώρες ο μέσος όρος του δείκτη μάζας σώματος του πληθυσμού συνεχώς αυξάνεται με αποτέλεσμα οι αυξημένες τιμές των τροφίμων να συντελούν στην αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων ενηλίκων αλλά και ακόμα περισσότερο των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων. Η οικονομική κρίση είναι  ένα επιπλέον ερέθισμα αυτής της αναζήτησης ώστε να μπορέσουμε και πρακτικά να συμπράξουμε όλοι μαζί στην βελτίωση της κατάστασης τόσο στο παρόν ώστε και στα χρόνια που έρχονται.  Η παχυσαρκία λόγω υπερσιτισμού έχει ίδιες συνέπειες με τον υποσιτισμό και την εξαθλίωση, αφού καμία από τις δύο καταστάσεις δεν αφήνουν περιθώριο στον άνθρωπο να απολαύσει την χαρά της ζωής.   επισημαίνει η διαιτολόγος –διατροφολόγος  Γεωργία  Κάμπατζη  Καβάλα 
Η μεγάλη ποσότητα ενός πράγματος σημαίνει την έλλειψη κάποιου άλλου, τονίζει από τη πλευρά της της διαιτολόγος –διατροφολόγος Κική Γούτα και συνεχίσει «Ένας αιώνας εκβιομηχάνισης των τροφών και της γεωργίας κατόρθωσε να οδηγήσει τους πολιτισμένους λαούς σε παροχή πληθώρας αγαθών . Η αλόγιστη χρήση αυτών και η αφθονία έρχεται σε αντίθεση με τις χώρες όπου ο υποσιτισμός έχει την πρώτη θέση . Ας θυμηθούμε τα λόγια του Ζαν Αντελμ Μπριγιά - Σαβαρεν 1825 ' Η μοίρα των εθνών εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο τρέφονται»
Μια διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2010 από την επιστημονική ομάδα Διατροφή είχε δείξει πως  ένας στους τέσσερις  δήλωνε ότι είναι έτοιμος  να υποβαθμίσει την ποιότητα των τροφίμων που προμηθεύεται ακόμα και αν αυτά αφορούν την διατροφή των παιδιών του.
Επιπλέον, το 71% του δείγματος της έρευνας  δήλωνε ότι έχει επηρεαστεί το εισόδημά του και μελλοντικά ακόμα πιο πολύ, ενώ το 17% υποστηρίζει πως μπορεί τώρα να μην έχει επηρεαστεί αλλά στο μέλλον θα επηρεαστεί, ενώ μόνο το 12% δήλωνε  ότι δεν έχει επηρεαστεί το εισόδημα του  . Σήμερα μετά από τα πρόσφατα γεγονότα  κι ενώ οι διατροφολόγοι επισημαίνουν τη ανάγκη της επιστροφής στη μεσογειακή διατροφή , η Κική Γούτα Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Θεσσαλονίκη μας παρουσιάζει στοιχεία από πρόσφατη έρευνα Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών που φαίνεται ότι η ίδια η οικονομική κρίση έχει στρέψει τους Έλληνες σε αυτό το διατροφικό μοντέλο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα δύο ερευνών του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών τα οποία έδειξαν ότι το 65% των Ελλήνων στράφηκαν στη μεσογειακή διατροφή λόγο της κρίσης. Οι έρευνες αυτές έδειξαν ακόμη ότι το 90% των  καταναλωτών έχουν αλλάξει τις αγοραστικές τους συνήθειες, περιορίζοντας την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζουν και προσέχοντας τις τιμές τους.
Σε ό,τι αφορά τις διατροφικές συνήθειες, σε σχέση με το 2006 διαπιστώθηκε μία αύξηση της τάξης των τεσσάρων μονάδων στο ποσοστό των καταναλωτών που δεν τρώνε κανένα απολύτως γεύμα εκτός σπιτιού, ενώ μειώθηκε κατά 7% ο αριθμός αυτών που γευματίζουν συχνά (2 έως 4 φορές την εβδομάδα) έξω.
Βασική αιτία της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών και το 2006 και το 2011 είναι η υγεία, με σχεδόν ίδια ποσοστά (41,74% και 41,76% αντίστοιχα), ενώ η οικονομική κατάσταση, που το 2006, επηρέαζε 2,61% των καταναλωτών, τώρα, επηρεάζει το 19,91%.
Το γάλα, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα, που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής, έχουν μπει, σχεδόν καθημερινά, στο τραπέζι των καταναλωτών.
Αντιθέτως, κόκκινο κρέας, ψάρια, τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά έχουν περιοριστεί σε μια φορά την εβδομάδα, γλυκά, όσπρια, ζυμαρικά, κοτόπουλο και αυγά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα, ενώ η κατανάλωση αρνιού και κατσικιού περιορίζεται σε μια φορά το μήνα.
Το 26,69% των καταναλωτών δηλώνουν ότι ψάχνουν τα ίδια προϊόντα με χαμηλότερη τιμή σε άλλα καταστήματα, το 26,31% στρέφονται σε φτηνότερα προϊόντα που παράγει το σούπερ μάρκετ (ιδιωτικής ετικέτας) και το 25,16% δηλώνουν ότι αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα .
 Αυτό που έχει παρατηρηθεί και μένει να διερευνηθεί είναι το ποσοστό των ανθρώπων που κόβουν πλέον γεύματα ακόμα και από τα παιδιά τους για να επιβιώσουν . Έχουν αναφερθεί κρούσματα ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τις αισθήσεις τους και ειδικότερα παιδιών δημοτικού ,  γιατί δεν είχαν καταναλώσει τροφή , χωρίς αυτό να σημαίνει πως ακολουθούσαν κάποια δίαιτα .  Και όλα αυτά το έτος 2011 .

                   Η Κική Γούτα είναι Μέλος του Ινστιντούτου Διατροφικών Μελετών και
                                         ερευνών www.insr.gr































Zumba, Ζουμπα, εκλογες, γυναικα, ερωτας, αγαπη, ψυχολογία, λαμψη, σφαίρα, ρυθμος,δίαιτα, life,έξοδος,συνταγές,υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου