Τρίτη

Η χειραγώγηση του πελάτη κατά την αγορά τροφίμων από την Κική Γούτα

Σας έχει τύχει ;;;;;
 
 Η χειραγώγηση του πελάτη κατά την αγορά τροφίμων,  ένα άρθρο που έπεσε τυχαία στα χέρια μου πριν λίγες ώρες . Συμπεριφορές και χειρισμοί που δεν τους εντοπίζεις εύκολα . Για να δούμε υπάρχει αλήθεια σε όλα αυτά .............
 
 Η βόλτα στο σούπερ .......
 
Πρώτη εικόνα  φρέσκα λαχανικά και φρούτα ....... όμορφα τοποθετημένα  στρατιωτάκια παραταγμένα έτοιμα ξεγελάσουν το Δούρειο ίππο ( τους καταναλωτές ) !!!!Τυχαία η τοποθέτηση τους στην πρώτη γραμμή μάχης ;Όχι φυσικά ... Δύο λόγοι υπάρχουν αναφέρει το άρθρο
1.      συνήθως μπαίνει κάποιος στο σούπερ με ταχύτητα μεγάλη . Στόχος λοιπόν είναι η τοποθέτηση κάποιων προιόντων που μπορούν να προσελκύσουν με το χρώμα και το άρωμα του τον καταναλωτή . Η πρώτη στάση έγινε . Οι κινήσεις αρχίζουν να εναρμονίζονται με τον χώρο , ο καταναλωτής χαλαρώνει , με τον τρόπο αυτό καταφέρνει το κατάστημα να κρατήσει των καταναλωτή περισσότερο χρόνο στο χώρο του . Το άρωμα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών ξεκινούν το δικό τους παιχνίδι , οδηγώντας σε σκέψεις θετικές .
2.      η εικόνα αυτή των φρέσκων και ζωντανών ποιοτικών τροφών δίνει την αίσθηση της σιγουριάς  , της ασφάλειας και διασφαλίζει πως το κατάστημα έχει προιόντα που δεν αμφισβητούνται για την ποιότητα τους.
 
 Σκεφτείτε το έχετε βιώσει ποτέ αυτό ;
 
 
  Επόμενο σημείο που θα ήθελα να σταθώ είναι ο φωτισμός , η μουσική και η διάταξη των προιόντων .Τα φρέσκα προιόντα είναι σωστά τοποθετημένα , με καταπληκτικούς συνδυασμούς των χρωμάτων ένα ουράνιο τόξο στη γη . Δίνει την αίσθηση πως έχει δημιουργηθεί μόνο για εμάς . Το φως είναι έντονο , ο υπάλληλος δεν πιέζει κανέναν απλά περιμένει υπομονετικά να εξυπηρετήσει. Συνήθως ο υπάλληλος φοράει ποδιά , καπέλο και ένα χαμόγελο . 
Ανάλογα με την ώρα η ένταση της μουσικής αυξάνεται ή μειώνεται .Το έχετε προσέξει αυτό ποτέ ;  Παρατηρήστε νωρίς το πρωί ακούγεται κλασική ή χαλαρή μουσική , κοντά στις 10.00 πμ, ως τις 14.00μμ αυξάνεται και είναι ζωηρή όπως και το απόγευμα μετά τις 17.00 μμ   και το Σάββατο δυνατή όλη μέρα . Ο πελάτης κινείται στους δικούς του ρυθμούς και δεν βγαίνει από τις σκέψεις του , έτσι γεμίζει το καλάθι με άχρηστα προιόντα . 
 
 Έρευνες έχουν δείξει πως το 35% των προιόντων που αγοράζει κάποιος οδηγείται στο σκουπιδοντενεκέ  ( είναι το ποσοστό του κάθε προιόντος που πετιέται  ).
 
 Η πρώτη βόλτα σταματά κάπου εδώ ,αναλογιστείτε και παρατηρείστε πως λειτουργείτε εσείς στο σούπερ .
 
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
 
1.      Αγοράστε ότι πραγματικά χρειάζεστε . Υπάρχουν πολλά προιόντα αλλά χρειάζεστε κάποια από αυτά .
2.      Λίστα , η μαγική λίστα που θα μα ς οδηγήσει σε προσεγμένες αγορές προιόντων
3.      Αγοράστε μικρές ποσότητες φρέσκων τροφών , όπως και μικρές ποσότητες από προιόντα με σύντομη ημερομηνία λήξης . Έτσι θα υπάρχουν πάντα φρέσκες και πλούσια σε θρεπτικές ουσίες τρόφιμα στο σπίτι και θα αποφεύχθει το πέταμα τροφών .
4.      Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει . Επίσης η επίσκεψη στο σούπερ γίνεται με γεμάτο στομάχι , έτσι είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε την βόλτα σας στο σούπερ και θα ψωνίσετε αυτά που πραγματικά χρειάζεστε .

Κυριακή Γούτα 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (BSc), M.P. in Eating Disorders 
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας 
MediΔιατροφή – Υπηρεσίες Διατροφής & Υγείας
Μέλος Ινστιτούτου Διατροφικών  Μελετών & Ερευνών 
Μέλος επιστημονικής ομάδας Διατροφή
τηλ επ.             6973220431 ,2310 359389      , mail. kgoyta@yahoo.gr , kgouta4@gmail.gr






































 Zumba, Ζουμπα, εκλογες, γυναικα, ερωτας, αγαπη, ψυχολογία, λαμψη, σφαίρα, ρυθμος,δίαιτα, life,έξοδος,συνταγές,υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου