Πέμπτη

Tροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας από τον Διονύσης-Άδωνις Πάνος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc



Οι  φθινοπωρινοί και χειμερινοί  μήνες απειλούν την υγεία μας, ιδιαίτερα με τις κοινές γρίπες και κρυολογήματα που μας στερούν πολλά από την καθημερινότητα μας. Τι είναι αυτό που χρειάζεται εμείς να κάνουμε?Να είμαστε προετοιμασμένοι έχοντας τον οργανισμό μας καλά θωρακισμένο. Η πιο σωστή αντιμετώπιση όλων αυτών είναι η πρόληψη. Συνεπώς, το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι ενδυναμωμένο προκειμένου να μπορεί να προστατεύει το σώμα μας από όλους τους ξένους εισβολείς (βακτήρια, ιοί και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί)
Σημαντικοί παράγοντες που αποδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού είναι η γήρανση, οι ορμονικές δυσλειτουργίες, το στρες και η κακή διατροφή.
Συγκεκριμένα, η ενεργειακή (θερμιδική) πρόσληψη είναι από τους μεγαλύτερους διατροφικούς παράγοντες που συσχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Άνθρωποι υποσιτισμένοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για μολύνσεις, και γενικώς είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Το κακό δεν σταματάει εδώ αλλά όταν αυτά τα άτομα προσβληθούν από κάποια λοίμωξη τα συμπτώματα παραμένουν περισσότερο καιρό από ότι σε κανονικές συνθήκες.
Παρόλα αυτά, ακόμη και τα παχύσαρκα άτομα φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης γρίπης και ιώσεων. Αυτό κυρίως οφείλεται στην κακή διατροφική συμπεριφορά που εμφανίζουν αυτά τα άτομα, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα να τους κάνει ευάλωτους σε ιογενείς μολύνσεις και λοιμώξεις.
Ας ξεκινήσουμε να μιλάμε για τις τροφές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα με αυτές που δρουν αρνητικά. ..
Μελέτες δείχνουν πως η υψηλή κατανάλωση σακχάρων όπως η ζάχαρη, η γλυκόζη , φρουκτόζη ,κ.α. δρουν αρνητικά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας ίωσης.
Το αλκοόλ μειώνει την θωράκιση του οργανισμού μας και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ιώσεων, διότι μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει  την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, που είναι απαραίτητα για την ενίσχυσή του.
Επιπλέον, μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά φαίνεται πως επηρεάζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, εμποδίζοντας την ανοσολογική αντίδραση και αυξάνοντας κατ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο μολύνσεων.  Η μείωση λοιπόν της περιεκτικότητας της διατροφής μας σε <<κακό>> λίπος βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Κορεσμένα (κακά) λιπαρά βρίσκονται στο λίπος του κρέατος, στα τηγανιτά φαγητά, προϊόντα ζαχαροπλαστικής και κάθε είδους fast food.
Έτσι, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη διατροφή μας σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και τρόφιμα, τα οποία τελικά θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού.
Η πιο δημοφιλής βιταμίνη σε όλους μας αλλά και από τις πιο δραστικές στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι τη Βιταμίνη C, μιας και αυξάνει την παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και ιντερφερονών (πρωτεΐνες που αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών). Επιπρόσθετα, βοηθάει στη διατήρηση της καλής αποκατάστασης των αιμοφόρων αγγείων, ενθαρρύνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό και συντελεί στην ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας.
Τρόφιμα πλούσια σε Βιταμίνη C είναι τα εξής:
Εσπεριδοειδή
Φράουλες
Ροδάκινα
Ακτινίδια
Λάχανα
Ντομάτες
Πιπεριά
Μαϊντανός
Κουνουπίδι-μπρόκολο

Ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό στοιχείο είναι το β-καροτένιο, το οποίο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών φονικών κυττάρων(NK κύτταρα), ο ρόλος των οποίων έγκειται στην καταστροφή των μολυσμένων από ιούς κυττάρων.
Τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο:
Φρούτα & λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα όπως:
Βερίκοκα
Πεπόνι
Ντομάτες
Καρότα
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως:
Σπανάκι
Μαρούλι
Μπρόκολο
Χόρτα
Η  βιταμίνη Ε ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή ιντερλευκίνης-2, συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων, μιας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων, κύτταρα με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.
 Τρόφιμα πλούσια σε Βιταμίνη Ε είναι τα εξής:
το ελαιόλαδο,
τα θαλασσινά (όπως οι γαρίδες),
οι ξηροί καρποί και
 τα δημητριακά.(ιδιαίτερα τα ολικής)
Επίσης ο Ψευδάργυρος έχει τον δικό του ιδιαίτερο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς βοηθάει στην αποκατάσταση των πληγών και συνεργεί στην φυσιολογική ανάπτυξη του ανθρώπου. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι:
Τα οστρακοειδή
Κόκκινο κρέας
Πουλερικά
Φασόλια
Καρύδια
Το σελήνιο, είναι ένα ακόμα βασικό συστατικό που βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στην υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, κάτι που επηρεάζει πολλές λειτουργίες στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο είναι:
Το κρέας
Τα θαλασσινά
Ξηροί καρποί
Δημητριακά ολικής άλεσης

Tα γαλακτοκομικά επίσης είναι ένα από τα τρόφιμα που συμβάλουν στην αποφυγή ενός κρυολογήματος, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην δράση ενός από τα συστατικά τους, τα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά στελέχη βακτηρίων τα οποία παράγουν πρωτεΐνες και αδρανοποιούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Τα αφεψήματα μάχονται και αυτά ενάντια στην γρίπη και στο κρυολόγημα . Συγκεκριμένα μια έρευνα από γιατρούς του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε πώς η κατανάλωση μαύρου τσαγιού ημερησίως για 2 βδομάδες είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή 10πλάσιας ποσότητας ιντερφερόνης( πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από μολύνσεις), συγκριτικά με την μηδενική κατανάλωση τσαγιού.
«Όχι μόνο το κοινό κρύο και η γρίπη, αλλά η τροφική δηλητηρίαση, η φυματίωση και η ελονοσία είναι ασθένειες που προκαλούνται από τα μικρόβια που το σώμα μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει με την ιντερφερόνη. Σκεφτόμαστε λοιπόν ότι οι εκκρίσεις ιντερφερόνης από το τσάι μπορούν να προλάβουν ή να ελαττώσουν τη δριμύτητα όλων αυτών των ασθενειών»  λέει ο δόκτωρ Jack Bukowski της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Προτιμήστε Λοιπόν :
Πράσινο τσάι
Μαύρο τσάι
Κρόκος Κοζάνης
Αφεψήματα πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Ακόμα, το σκόρδο δρά ενάντια στα βακτήρια εξαιτίας μιας ουσίας που περιέχει την αλλισίνη (υπεύθυνη για την χαρακτηριστική οσμή και γεύση). Βρετανοί ερευνητές χορήγησαν σε 146 ανθρώπους είτε ένα εκχύλισμα σκόρδου είτε placebo για 12 εβδομάδες.
Τα άτομα που κατανάλωσαν σκόρδο είχαν 66% λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν. Προσθέστε λοιπόν σκόρδο στα φαγητά σας.
Τέλος ένα σημαντικό κομμάτι είναι η φυσική δραστηριότητα για την διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες δείχνουν πως άτομα σε τακτική σωματική άσκηση έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια γρίπη. Άρα σε καθημερινή βάση προσθέστε στο πρόγραμμα σας τουλάχιστον 20-30 λεπτά περπάτημα, ένα αποτελεσματικό μέσα για ενδυνάμωση και θωράκιση του οργανισμού μας.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός διευθυντής
ΔΙΑΙΤΑ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ - ΛΟΓΩ...ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Γλυφάδα
Λαζαράκη 8, τκ 16675
τηλ: 215 5202595 / 694 4928256
www.diaitatroposzois.gr / www.logodiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου