Παρασκευή

Όσα θέλεις να ξέρεις για τη νηστεία! από την Κική ΓούταΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος (BSc), M.P. in Eating Disorders

Για την ιστορία

Η νηστεία ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια του ανθρώπου όταν ο Θεός απαγόρευσε την κατανάλωση του μήλου στους πρωτόπλαστους .
Η ιστορία συνεχίζεται και μας φέρνει σε επόμενες γενιές και σε διαφορετικούς λαούς με δικούς τους κανόνες . Έτσι για τους αρχαίους Έλληνες την νηστεία την ασκούσαν οι βασιλείς , οι ιερείς και οι στρατηγοί προκειμένου να θυσιάσουν . Ο απλός λαός  νήστευε μόνο κατά τις γιορτές των Θεσμοφοριών και των Ελευσινίων και αυτό γινόταν για εξιλασμό και κάθαρση . Ήταν μια δοκιμασία που βοηθούσε στην προσέγγιση του ανθρώπου στον Θεό.
Οι Εβραίοι νήστευαν χωρίς να ακολουθούν κάποιον κανόνα θρησκευτικό , αλλά για να προκαλέσουν την θεία συγνώμη .Οι νηστείες αυτές γίνονταν σε περιόδους που συμβόλιζαν μεγάλες συμφορές όπως η άλωση της Ιερουσαλήμ από το Ναβουχοδονόσορα .
Οι Ρωμαίοι νήστευαν για να ζητήσουν βοήθεια από το Θεό.
Οι Μουσουλμάνοι και οι Άραβες καταφεύγουν στην νηστεία το μήνα Ραμαζάν ( ο 9ος του Ισλαμικού σεληνιακού έτους) και πριν το Μπαιράμ όπου δεν καταναλώνουν τίποτε από την ανατολή μέχρι την δύση του Ηλίου, ενώ την νύχτα επιτρέπεται η τροφή.

Μύθοι
Η νηστεία μας παχαίνει

Δεν υπάρχει ποικιλία τροφών
Το ταχίνι , το μέλι , τα φρούτα μας παχαίνουν
Δεν χορταίνω άρα τρώω υπερβολικές ποσότητες
είναι κάποιοι από τους μύθους ή τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται 

Πραγματικότητα
l     η νηστεία δε μας παχαίνει , μας παχαίνει η υπερβολική κατανάλωση τροφής ( καμία τροφή δε μας παχαίνει αν είναι σε λογικές ποσότητες και αν είναι ποιοτική )
l    πολλά και συχνά γεύματα θα σας προφυλάξουν από την αύξηση του βάρους
l    προσοχή στο τουρσί περιέχει αλάτι και έτσι βοηθάει την κατακράτηση
l    τρώτε πάντα σαλάτα ,( τα λαχανικά είναι καλές πηγές σιδήρου , ασβεστίου , φωσφόρου , βιταμίνης C ,βιταμίνης Ε ,Κ , B ) .
l    τα όσπρια 1 με 2 φορές την εβδομάδα θα προσφέρουν ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό
l    πολλά και μικρά γεύματα
l    καθημερινά πολλά φρούτα και λαχανικά  ( προσοχή στην κατανάλωση της πατάτας είναι λαχανικό αλλά υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα )
l    2-3 φορές την εβδομάδα λαδερά
l    1-2 φορές την εβδομάδα οστρακοειδή , ( πηγή ω-3 λιπαρών οξέων )
l    η κατανάλωση των ζυμαρικών  είναι καλό να γίνετε με μέτρο , 1 φορά την εβδομάδα είναι καλή επιλογή .
Τροφές της σαρακοστής όπως ταχίνι , ταραμάς , λαγάνα ( Καθαρά Δευτέρα ), χαλβάς και άλλα πολλά είναι σωστό να καταναλώνονται  με μέτρο . Είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α ,D ,  C , B,  μαγνήσιο , ψευδάργυρο , κάλιο , στοιχεία σημαντικά για την ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού .
 Κάτι ακόμα που όλοι θα πρέπει να θυμούνται είναι η άσκηση , δεν χρειάζεται να γίνονται υπερβολές απλά και καθημερινά πράγματα για αρχή π.χ. 15 λεπτά περπάτημα την ημέρα κάνουν την διαφορά . 
 Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν " παν μέτρον άριστον " ας τους ακούσουμε .


Με εκτίμηση
Κυριακή Γούτα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (BSc), M.P. in Eating Disorders
Καθηγήτρια Διατολογίας
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας MediΔιατροφή – Υπηρεσίες Διατροφής & ΥγείαςΥπεύθυνη Β.Ελλάδος Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Α.Σ.ΠΑΟΚ Τμήμα Χειροσφαίρισης και ακαδημιών Ποδοσφαίρου
τηλ επ.  6973220431        , 2310359389           , mail. kgoyta@yahoo.gr ,kgouta4@gmail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου