Τρίτη

Η φωτογραφία της εβδομάδας από τον Μανέ Πάγκαλο

Ελλάδα, Ιστορία γραμμένη σε κάθε της ρυτίδα

Μη σώσεις και φας !


από τον Διονύση Καστόρα 

Ένα τραγούδι διέκοψε τις σκέψεις του! Το iPhone χτυπούσε στη τσέπη του και χοροπηδούσε από τη δόνηση στο ρυθμό του Σάκη!
«Σεεε θέλω σαν τρελοοοός….»! Το έβγαλε γρήγορα και το κοίταξε! Στη οθόνη του πόζαρε η δημοσιογράφος σταρ της TV , με χείλη πεταχτά, πρησμένα για την ακρίβεια, που της είχαν κοστίσει όχι και λίγα και  μαλλιά κατάξανθα που γέμιζαν όλη την  touch screen!
-Ναι… είπε εκείνος δειλά και έγειρε ξανά το γυμνασμένο του μπράτσο στη κολώνα της ΔΕΗ.
-Σάκη… άκουσε να του λέει η διάσημη φωνή της!  Με ακούς?
-Ναι… είπε εκείνος δειλά και έμεινε με  το γυμνασμένο του μπράτσο να ακουμπά στη κολώνα της ΔΕΗ.
-Εγώ είμαι παιδί μου… Τι έπαθες? Γιατί δεν μιλάς? Συνέχισε η διάσημη φωνή της!
-Μιλάω… είπε εκείνος δειλά, στην ίδια ακριβώς στάση!
Ο Σάκης ο κηπουρός , ο γιός του παπά της ενορίας και εραστής της διάσημης δημοσιογράφου σταρ της TV, της ανιψιάς της Βάνας που σπούδαζε  σε δραματική σχολή, της κυρίας Ισμήνης (δείτε κεφάλαιο 1), της γυναίκας που κείτονταν στα σαλτσοβαμμένα πλακάκια της κουζίνας της (δείτε τα χάλια της), του γιού του  κρεοπώλη της γειτονιάς (καλύτερα μην δείτε) και άλλων που δεν εμφανίζονται ούτε κατά αλφαβητική σειρά …..έκλεισε το iPhone και ξεκούνησε επιτέλους από την κολώνα της ΔΕΗ!
Το «Σάκης» ήταν το χαϊδευτικό του!   Μόνος του το είχε διαλέξει για τον ίδιο λόγο που είχε διαλέξει το  ringtone στο κινητό του. Είχε βαπτιστεί «Ανεμπόδιστος»! Ναι έτσι τον έλεγαν κανονικά !  Είχε γεννηθεί ανήμερα του Αγίου Ανεμποδίστου και ο ιερέας πατέρας του, του έδωσε το όνομά του! (Οι Άγιοι ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ, ΑΦΘΟΝΙΟΣ, ΠΗΓΑΣΙΟΣ, ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ και ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΟΣ ήταν αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαπώρ του Β'. Επειδή, όμως, ομολόγησαν ότι, είναι χριστιανοί, συνελήφθησαν και μαστιγώθηκαν σκληρά. Έπειτα, τους έριξαν στις φλόγες μιας μεγάλης φωτιάς. Και βέβαια κάηκαν! Γιορτάζουν όλοι μαζί στις 2 Νοεμβρίου, για να μαθαίνουμε και τίποτα!) Από εκεί έβγαλε και το «Σάκης»…
-Φωτιά και λαύρα , σου λέω… Καίγομαι Τατιάνα μου! Καίγομαι! Να μου κλείσει το παλιόπαιδο το τηλέφωνο στα μούτρα? Εμένα? Εμένα? Και έχω και εκπομπή το βράδυ… Πως θα βγώ? Του έχω πάρει και iPad λευκό.. Το πετάω τώρα από το παράθυρο ή δεν το πετάω? Ποιος ο Σάκης! Ο κηπουρός! Που του εμπιστεύτηκα τον κήπο μου … Τι να κάνω Τατιάνα μου? Πώς να αντιδράσω.? Κάλεσέ με . Όχι! Κάλεσέ με στην εκπομπή σου να χαρείς το Νίκο και τα παιδιά… Κάλεσε με να τον κάνω ρόμπα το γάιδαρο! Μη μου αρνείσαι! Μη μου αρνείσαι!
 Έκλεισε το τηλέφωνο και συνέχισε να πηγαίνει πέρα δώθε στο πάνω σαλόνι της μεζονέτας της, γιατί είχε και κάτω! Ακριβώς από κάτω!
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Παρασκευή

Το ταξίδι που πάντα ήθελες να κάνεις

από την Παυλίνα Κωνσταντάρα


Ξέρω, μη μου πεις. Ξέρω το ταξίδι που πάντα ήθελες να κάνεις. Να πάρεις μια τσάντα και να φύγεις μακρυά από όλους, να μπεις μόνη σου σε ένα πλοίο/αεροπλάνο/τρένο και να ζήσεις την περιπέτεια. 

Επειδή πολλές σκέψεις στη ζωή μας φαντάζουν ιδανικές και μένουν στο μυαλό μας ως απραγματοποίητες, σκέφτηκα να σου πω αυτή την ιστορία.

Τρίτη

Γιατί σωπαίνεις ? (ή όπως τραγουδάει κι η Μαρινέλλα γιατί φοβούνται τη σιωπή)

από την Εύη Βισβάρδη

Αυτή η παρατεταμένη ησυχία που έχεις κάποιες φορές.Όταν προσπαθείς να βρεις έναν ψίθυρο να σου πει,να πυροδοτήσει τη διαίσθηση ,να σου δώσει έστω μια ιδέα,γιατί συμβαίνει.
Είναι φορές που είσαι τόσο ήρεμη σαν να τα'χεις χαμένα.
Αναρωτιέσαι: είναι για καλό?μήπως κάτι κρύβει,τρομερό,αυτή η σιωπή?
Γιατί δεν αντιδρώ αφού π.χ.
έχω αυτο το τόσο μεγάλο πρόβλημα,αφού κάποιοι νιώθω ότι δουλεύουν για να διαλύσουν τα σχέδια μου,αφού ξέρω πως μέρες τώρα εκείνος με κοροιδεύει ή απλώς είναι απών.


  
Κι όμως εσύ δεν αντιδράς. Σιωπή. Πιστεύω πως είναι
σιωπή - ανάγκη
σιωπή - ανάσα
σιωπή- οδηγός
σιωπή - κραυγή
Αυτή η σιωπή που δίνει την ευκαιρία να κλείσεις τα παράσιτα και να αυτοσυγκεντρωθείς
στα θέλω σου που βάλλονται,
στα δώρα σου που απορρίπτονται,
στα όνειρα που απειλούνται από την αυπνία.
Αυτή τη σιωπή που κατάλαβα ότι φοβούνται, τελικά,  όλα τα "μεγάλα λόγια".
Είναι αυτή η σιωπή που σε λίγο θα "φτύσει" τη λύση σου, με τόση δύναμη, όση η υπομονή και οι αγωνίες σου.
Εγώ τη λέω ΣΙΩΠΗ - ΛΥΤΡΩΤΙΚΟΣ ΕΜΕΤΟΣ
για όσα -ό,τι- όποιους δηλητηριάζουν συστηματικά τα "έσω και άνω δεξιά σου".

TIP : Όσο περισσότερο σωπαίνεις ξαφνικά, τόσο περισσότερο σε προκαλούν να μιλήσεις.
Χμ...ξέρουν πάντα οι ένοχοι και οι συνεργοί !



....

Ο Ξυπόλητος Πρίγκιψ!

από την Έρση Γκουρνέλου


Ολα πάντα ξεκινούν  με τους καλύτερους οιωνούς!
Τα πάντα τέλεια! Μαγικά! Παραμυθένια! Μια φορά κι έναν καιρό...
Χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς μαύρα σύννεφα! Κανένα ψεγάδι!
Λόγια και πράξεις συνάδουν  και σε κάνουν να νιώθεις τόσο ξεχωριστή γι αυτόν.
Μελλοντικά σχέδια, υπέροχες συζητήσεις...
 «Δεν μπορεί?» αναρωτιέσαι... κάπου θα χωλαίνει... κάποιο κουσούρι θα βρω, ακόμα και μικρό, άνθρωπος είναι...
Όλο και κάποιο -από τα πολλά- test που του βάζω πριν αφεθώ ολοκληρωτικά ΔΕΝ θα περάσει ! Κι όμως... σε όλα βαθμολογείται με άριστα!
Κι εκεί που σιγά-σιγά αρχίζεις να χαλαρώνεις κι εσύ, να μοιράζεσαι, να αγαπάς, να ζεις το παραμύθι σου τέλος πάντων... και να σου περνάει δειλά η σκέψη από το μυαλό ότι μπορεί και να βρήκες το άλλο σου μισό, τον πρίγκιπα σου.... ΠΑΦΦΦ!!!
 Μια ωραία πρωία το ροζ συννεφάκι σκάει και βρίσκεσαι γκρεμοτσακισμένη στα πατώματα! Κοκαλάκι δεν σου μένει! Για να μην αναφερθούμε στην κατάσταση της καρδιάς... Ούτε με ηλεκτροσόκ δεν μπορείς να την επαναφέρεις!
Αρχικά δεν συνειδητοποιείς, εθελοτυφλείς και κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις την αλλαγή στην ανισόρροπη συμπεριφορά του... Εξάλλου μπορεί να είναι και η ιδέα σου. Ή έπεσες σε κακή του μέρα... εβδομάδα... μήνα...
Στην πορεία το προσπαθείς, το παλεύεις... αλλά ουσιαστικά είσαι μόνη σου.
Χάος! Δεν τον αναγνωρίζεις πια! Καταλήγεις να μην το χωράει ο νους σου, αλλά τελικά , είσαι υποχρεωμένη να το πάρεις απόφαση!
Μα τόσα και τόσα παραμύθια με happy end, το δικό σου βρήκε να καταλήξει έτσι ?
Και το χειρότερο? Χωρίς λόγο και καμία αιτία!
Σαν να έχεις διαβάσει την πρώτη σελίδα του παραμυθιού και την τελευταία του, χάνοντας τις μεσαίες... την κυρίως ιστορία του δηλαδή!
 Κι όμως, στην πρώτη σελίδα το λάθος ήταν εκεί και δεν το πρόσεξες ποτέ! Ο πρίγκιπας ήταν από την αρχή πρίγκιπας κι έτσι όταν τον έβαλες στον πύργο σου την άλλη μέρα ξύπνησε βάτραχος! Ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίθετο...
Τις περισσότερες φορές άκρη δεν βρίσκεις και μένεις για αρκετό καιρό να ταλαιπωρείσαι με τα αμέτρητα «γιατί» και τα έντονα συναισθήματα που σου έχουν ξεμείνει μιας και που να προλάβεις να απαλλαχτείς από δαύτα έτσι γρήγορα και ξαφνικά που έγιναν όλα!
 Και είναι και αυτή η πίστη που συνεχίζεις να έχεις –πως δεν είναι όλοι οι παραμυθένιοι έρωτες «μεγάλα παραμύθια»-, που ακόμα είναι εδώ σαν την ελπίδα που πεθαίνει τελευταία.
Όπως και να έχει όμως, είτε βρεις τελικά την άκρη ή όχι, το ρεζουμέ είναι ότι κάποια στιγμή τα παραμύθια τελειώνουν και τότε ξεκινάει η πραγματική ζωή, που είναι το πιο συναρπαστικό από όλα τα παραμύθια. Κι εσύ αυτό που ψάχνεις είναι κάποιον να γράψετε μαζί το Happy End!

Μελλοντικέ μου σύντροφε... πριν χτυπήσεις την πόρτα του πύργου μου πρέπει πρώτα να απαντήσεις σωστά σε 3 ερωτήσεις :
Σου αρέσουν τα παραμύθια?
Σου αρέσει να ζεις σε παραμύθια?
Σου αρέσει να φτιάχνεις παραμύθια?































 Zumba, Ζουμπα, εκλογες, γυναικα, ερωτας, αγαπη, ψυχολογία, λαμψη, σφαίρα, ρυθμος,δίαιτα, life,έξοδος,συνταγές,υγεία




















Παρασκευή

Η Νανά μου και ο ψυχίατρος

από την Εύη Βισβάρδη

Όταν γνώρισα τη Νανά Παλαιτσάκη μόλις άρχιζαν να συμβαίνουν στη ζωή μου καταστάσεις σαν αυτές που περιγράφει σήμερα στο βιβλίο της. Εκείνη την εποχή ,στη ζωή της Νανάς συνέβαιναν πολύ ευχάριστα γεγονότα. Βρέθηκα να τα μοιράζομαι μαζί της, τις ώρες που έβγαζα το στόκο της παρουσιάστριας ειδήσεων για να απολαύσω τις εκπομπές μου στο Love Radio. Η ,τόσο εκθαμβωτικά όμορφη και γεμάτη αύρα γλυκιά, Νανά μου είχε γίνει για ‘μενα η γυναίκα φανάρι. "Να προσέχουμε Εύη ,όλο το σκότος των media, να μη σ' αγγίξει. Να σαν τη Νανά" , έλεγα στον εαυτό μου και την καμάρωνα. Ανέπνεα αεράκι δροσερό όταν ήταν στο χώρο και κάθε φορά που κάναμε πλάκα και άκουγα το γάργαρο γέλιο της. Την αγάπησα, έτσι απλά, όχι όπως αγαπάς μια σταρ. Έβλεπα μια καταξιωμένη δημοσιογράφο να φέρει την αύρα ενός μικρού κοριτσιού. Στα δικά μου μάτια. Αυτό το κοριτσάκι αγάπησα κι αυτό το κοριτσάκι θα θυμάμαι να προσπαθεί να με προστατεύσει. Αυτό το κοριτσάκι - γυναίκα που η Νανά μας αφήνει να γνωρίσουμε στο βιβλίο της, πριν και μετά της συνεδρίες με τον ψυχίατρο. Χα χα! Ακαταμάχητη Νανούκα μου, με το ιδιαίτερο χιούμορ, για μία ακόμη φορά παραδίδεις μαθήματα αξιοπρέπειας και στυλ!
Α! Και για πρώτη φορά σ' ευχαριστώ που μόνον εσύ διέκρινες τότε (και με μανία, προσπάθησες να με προφυλάξεις) τη χειρότερη σχέση που είχα στη ζωή μου!
Υ.γ. Στείλε μου το τηλ του ψυχίατρου!



«Τώρα είμαι έτοιμη για τα πάντα. Ότι μπόρεσα εγώ μπορείς να το κάνεις και εσύ, εύκολα» 
Το βιβλίο της με τίτλο «Εγώ και ο ψυχίατρος» ,  κυκλοφορεί από τις εκδρόσεις Λιβάνη.
«Τον τρόπο που ξόρκισα τους δικούς μου δαίμονες έπρεπε να τον διαδώσω. Το κατάλαβα όταν σύρθηκα στον πάτο. Όσο κατρακυλούσα τα συμπτώματα γινόντουσαν πιο έντονα: θλίψη, ενοχές, απαξία, βουλιμικές κρίσεις, άσχημος ύπνος, αδυναμία συγκέντρωσης, φόβος, πανικός και το κυρίαρχο, αδυσώπητο πρόβλημα ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ δεν υπήρξα «αρκετή» για κανέναν».

































Zumba, Ζουμπα, εκλογες, γυναικα, ερωτας, αγαπη, ψυχολογία, λαμψη, σφαίρα, ρυθμος,δίαιτα, life,έξοδος,συνταγές,υγεία


Πεθύμησα ένα ταξίδι

                                                                   του Λούκα Νικολάου

Όλα στη μέση
βαλίτσα στο δεξί
πάντα στο δεξί
και πάντα όλα στη μέση

Το αριστερό χέρι γερμένο στο πάτωμα
να ακουμπούν οι άκρες απ'τα δάχτυλα στο παρκέ
να γλυστράνε και να φτάνουν ως την πόρτα
και η βαλίτσα πάντα στο δεξί
και όλα τα πράγματα στη μέση

Αφτιαχτα αμάζευτα άτακτα
Με ταξίδι βέβαιο και διάθεση αβέβαιη
με τα κλειδιά στην πόρτα
αλλά με την πόρτα ανοιχτή

Κλειδιά άχρηστα
Αχρηστες σημειώσεις εδώ κι εκεί
Θα αλλάξει η ζωή όπως κάθε πρωϊ
Μεσημέρι επιστρέφουμε σχεδόν στα ίδια
και σαν νυχτώνει μπερδεύω τις μέρες

Εχουμε Δευτέρα ή Τρίτη ;
Τετάρτη ή Πέμπτη ;
Ευτυχώς που έχουμε πάντα τηλεόραση ανοιχτή
και απ'τα προγράμματα θυμόμαστε την μέρα
ή μάλλον την νύχτα

Ολα στη μέση
βαλίτσα στο δεξί
πάντα στο δεξί
και πάντα όλα στη μέση

το αριστερό χέρι γερμένο στο πάτωμα
σηκώθηκαν ξαφνικά οι άκρες των δαχτύλων απ'το πάτωμα
φεύγουμε
Κλικ σταμάτησε ο θόρυβος των λέξεων που μας θυμίζουν τις μέρες
Κλικ και σκοντάψαμε στα πράγματα που είναι πάντα στη μέση
κλικ και η πόρτα έκλεισε πίσω μας σιγά και αθόρυβα
μη ξυπνήσει η γειτονιά

Τόσο πρωϊ που φεύγει το πλοίο δεν είχαμε κι άλλη επιλογή
απ'το να μη κοιμηθούμε
 

Σκόρπιες σκέψεις, συμβουλές, ιδέες... σκόρπια συναισθήματα...

από την Έρση Γκουρνέλου
Το διάβασα, μου άρεσε και το μοιράζομαι μαζί σας...
Βρες τον άνθρωπο που θα σε φωνάζει όμορφη, αντί για γκόμενα....
Που θα σε ξανακαλεί στο τηλέφωνο όταν εσύ του το κλείνεις στα μούτρα...

Για το Σαββατοκύριακο δική μας μάσκα μαλλιών


Διάβασε από τη σελίδα μας στο Facebook
https://www.facebook.com/note.php?note_id=243722268985397


































 Zumba, Ζουμπα, εκλογες, γυναικα, ερωτας, αγαπη, ψυχολογία, λαμψη, σφαίρα, ρυθμος,δίαιτα, life,έξοδος,συνταγές,υγεία






Τετάρτη

στό ῾να λουστρίνι, στ᾿ ἄλλο τσαρούχι


Θα μπορούσα να γράψω διάφορα για όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα Νομίζω όμως πως είναι αρκετό μόνο ένα ποιήμα του Γεώργιου Σουρή για να αποδώσει την πραγματικότητα η οποία δυστυχώς είναι διαχρονική. ΛούκαςΝικολάου




 "Ποιὸς εἶδε κράτος λιγοστὸ
σ᾿ ὅλη τὴ γῆ μοναδικό,
ἑκατὸ νὰ ἐξοδεύῃ
καὶ πενήντα νὰ μαζεύῃ;

Νὰ τρέφῃ ὅλους τοὺς ἀργούς,
νἄχῃ ἑπτὰ Πρωθυπουργούς,
ταμεῖο δίχως χρήματα
καὶ δόξης τόσα μνήματα;

Νἄχῃ κλητῆρες γιὰ φρουρὰ
καὶ νὰ σὲ κλέβουν φανερά,
κι ἐνῷ αὐτοὶ σὲ κλέβουνε
τὸν κλέφτη νὰ γυρεύουνε;
* * *
Κλέφτες φτωχοὶ καὶ ἄρχοντες μὲ ἅμαξες καὶ ἄτια,
κλέφτες χωρὶς μία πῆχυ γῆ καὶ κλέφτες μὲ παλάτια,
ὁ ἕνας κλέβει ὄρνιθες καὶ σκάφες γιὰ ψωμὶ
ὁ ἄλλος τὸ ἔθνος σύσσωμο γιὰ πλούτη καὶ τιμή.
* * *
Ὅλα σ᾿ αὐτὴ τὴ γῆ μασκαρευτῆκαν
ὀνείρατα, ἐλπίδες καὶ σκοποί,
οἱ μοῦρες μας μουτσοῦνες ἐγινῆκαν
δὲν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.
* * *
Ὁ Ἕλληνας δυὸ δίκαια ἀσκεῖ πανελευθέρως,
συνέρχεσθαί τε καὶ οὐρεῖν εἰς ὅποιο θέλει μέρος.
* * *
Χαρὰ στοὺς χασομέρηδες! χαρὰ στοὺς ἀρλεκίνους!
σκλάβος ξανάσκυψε ὁ ρωμιὸς καὶ δασκαλοκρατιέται.
* * *
Γι᾿ αὐτὸ τὸ κράτος, ποὺ τιμᾶ τὰ ξέστρωτα γαϊδούρια,
σικτὶρ στὰ χρόνια τὰ παλιά, σικτὶρ καὶ στὰ καινούργια!
* * *
Καὶ τῶν σοφῶν οἱ λόγοι θαρρῶ πὼς εἶναι ψώρα,
πιστὸς εἰς ὅ,τι λέγει κανένας δὲν ἐφάνη...
αὐτὸς ὁ πλάνος κόσμος καὶ πάντοτε καὶ τώρα,
δὲν κάνει ὅ,τι λέγει, δὲν λέγει ὅ,τι κάνει.
* * *
Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαῖο,
ὕφος τοῦ γόη, ψευτομοιραῖο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
Σπαθὶ ἀντίληψη, μυαλὸ ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι ὅλα τὰ ξέρει.
Κι ἀπὸ προσπάππου κι ἀπὸ παπποῦ
συγχρόνως μποῦφος καὶ ἀλεποῦ.
* * *
Καὶ ψωμοτύρι καὶ γιὰ καφὲ
τὸ «δὲ βαρυέσαι» κι «ὢχ ἀδερφέ».
Ὡσὰν πολίτης, σκυφτὸς ραγιᾶς
σὰν πιάσει πόστο: δερβεναγᾶς.

Θέλει ἀκόμα -κι αὐτὸ εἶναι ὡραῖο-
νὰ παριστάνει τὸν εὐρωπαῖο.
Στὰ δυὸ φορώντας τὰ πόδια πού ῾χει
στό ῾να λουστρίνι, στ᾿ ἄλλο τσαρούχι.
* * *
Δυστυχία σου Ἑλλάς, μὲ τὰ τέκνα ποὺ γεννᾶς.
Ὦ Ελλάς, ἡρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;"
* * *

Θέλω Τσάι ?


της Κικής Γούτα

            Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011. Ξυπνάω και τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο λαιμός τραχύς, η φωνή τραχιά, αδιαθεσία, κακοκεφιά. Όσο περνάει η ώρα η φωνή χάνεται. Η πρώτη σκέψη το γιατρικό της γιαγιάς και της μαμάς. Μνήμες ξυπνούν. Η ζεστή  γλυκιά φωνή της μαμάς να με παροτρύνει να πιω τσάι για να γίνω καλά. Η τσαγιέρα  είναι ζωντανή, μπροστά μου , σφυρίζει, το καπάκι χτυπάει, ο αρωματισμένος ατμός βγαίνει στην επιφάνεια.

Για την Ιστορία...
            Η άποψη που υπερισχύει είναι ότι ο Κινέζος αυτοκράτορας Σεν Μουνγκ το 273π.Χ ανακάλυψε το τσάι στη διάρκεια ενός ταξιδιού του όπου φύλλα από κάποιο θάμνο έπεσαν μέσα στο νερό που έβραζε, όταν φύσηξε ο αέρας. Τα φύλλα άρχισαν να βράζουν και να χρωματίζουν το νερό. Η περιέργεια του αυτοκράτορα τον οδήγησε να δοκιμάσει το πρώτο τσάι, το χρωματισμένο αυτό νερό με το τόσο ελκυστικό άρωμα.
            Στην Ευρώπη το 1610 οι Πορτογάλοι έφεραν το τσάι για λογαριασμό των Ολλανδών, οι οποίοι ξεκίνησαν μια νέα μόδα. Η τιμή του τσαγιού τα πρώτα χρόνια ήταν αυξημένη. Το 1675 η τιμή του έγινε προσιτή και άρχισε η διακίνηση του από την Ολλανδία στη Γαλλία και από εκεί σε όλη την Ευρώπη.  

Γνωρίζετε ότι...
-Μετά το νερό το τσάι είναι το πιο διαδεδομένο ποτό στον κόσμο. Κάθε δευτερόλεπτο
-καταναλώνονται 15.000 φλιτζάνια το χρόνο ή κατά μέσο όρο 100 φλιτζάνια ανά κάτοικο.
-Το μαύρο τσάι κατέχει το 78% της παγκόσμιας κατανάλωσης, το 20% κατέχει το πράσινο.
Στην Ινδία καταναλώνεται πάνω από το 95% μαύρο τσάι .

Παρασκευή τσαγιού...
            Πράσινο τσάι: Τα στάδια που απαιτούνται είναι τρία: α) ψήσιμο στον ατμό των νωπών φύλλων. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπεται η απενεργοποίηση των ενζύμων που μπορούν να προκαλέσουν ζύμωση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και έτσι διατηρείται το αρχικό χρώμα των φύλλων. Επόμενα στάδια η ψύξη και ξήρανση όπου τα φύλλα τυλίγονται σε μικρές σφιχτές μπάλες.  Με το τύλιγμα επιτυγχάνεται η διάσπαση των κυττάρων του φύλλου με σκοπό την απελευθέρωση του αρώματος. Οι μπάλες ξηρένονται και αφυδατώνονται.
            Μαύρο τσάι: Η παρασκευή του είναι ίδια σχεδόν με του πράσινου, με τη διαφορά ότι το στάδιο του ψησίματος πραγματοποιείται στο τέλος και όχι στην αρχή της διαδικασίας. Η έκθεση τους στη θερμοκρασία τα μαυρίζει, βγάζουν το νερό τους και αποδεσμεύουν τα ένζυμα που ευθύνονται για τη ζύμωση, την πολυφαινολική οξειάση. Μετέπειτα τυλίγονται και έτσι σπάνε τα τοιχώματα των κυττάρων πριν τη ζύμωση. Με την αντίδραση αυτή, οι πολυφαινόλες μετατρέπονται σε μαύρη χρωστική ουσία. Το επόμενο στάδιο και τελικό είναι αυτό του ψησίματος. Η ζύμωση σταματά με την απενεργοποίηση των ενζύμων και της αφαίρεσης της υγρασίας.

Υγεία...
            Το τσάι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αυτές οφείλονται στα αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) που περιέχουν. Τα φλαβονοειδή ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν τα δόντια, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες επιτίθενται στα κύτταρα και επιτυγχάνεται η γήρανση. Βελτιώνουν το κυκλοφορικό σύστημα. Ενυδατώνει και βελτιώνει τον οργανισμό.
Το τσάι όπως και ο καφές περιέχει καφείνη ή τεϊνη. Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει μισή ποσότητα καφεϊνης σε σχέση πάντα με τον καφέ. Η διαφορά στην δράση τους ως προς τον οργανισμό μας είναι πως η τεϊνη απελευθερώνεται σταδιακά και η δράση της φτάνει τις 8 ώρες. Ενώ η καφεϊνη απελευθερώνεται απότομα και η δράση της είναι για 2-3 ώρες περίπου.


Ξέρετε πως...
            Υπάρχουν σκευάσματα τσαγιού χωρίς τεϊνη “deteine” , αλλά αν δεν έχετε ,  ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να αφαιρέσετε την τεϊνη είναι να πετάξετε το πρώτο νερό στα 30'' δευτερόλεπτα μιας και είναι το πρώτο στοιχείο που απελευθερώνεται και στη συνέχεια να συμπληρώνεται με νέο νερό στην ίδια θερμοκρασία. Αυτό που επιτυγχάνεται είναι ένα φλιτζάνι τσάι με 80% ή 90% λιγότερη τεϊνη.

Το τσάι στην Ελλάδα...
Δίκταμο (έρωντος) καταγωγή Κρήτη, όρος Δίκτη, απαλύνει τους πόνους στο στομάχι, επουλωτικό φυτό, βοηθά στην πέψη, καταπραύνει πονοκεφάλους, νευραλγίες.
Μελισσόχορτο, αφιερωμένο στη θεά  Άρτεμις (ερωτικό γούρι) είναι εχθρός των υπέρτασης, αυπνίας , ανορεξίας, νεύρων, πίεσης , πονοκεφάλου.   
Ταραξάκο, αγριοράδικο ή πικραλίδα. Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής, κρατά χαμηλά τη χοληστερόλη, απομακρύνει τοξίνες, τονώνει το συκώτι. Είναι διουρητικό χωρίς όμως να δημιουργεί απώλειες καλίου καθώς περιέχει μεγάλες  ποσότητες και τροφοδοτεί τον οργανισμό. Επίσης, συντελεί δραστικά στην καύση των λιπαρών.
Τσουκνίδα, περιέχει βιταμίνες  Α, Β ,C, σίδηρο
Φασκόμηλο, κατά το βρασμό του απελευθερώνει ουσίες που βοηθούν και χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του άσθματος και χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα.

Και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται...
τα νέα δεδομένα δείχνουν την θετική επίδραση των κατεχίνων και του τσαγιού, ειδικά του πράσινου στην καταπολέμηση  των μορφών καρκίνου.

Στην Αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το δίκταμο σε παθήσεις του στομάχου, πεπτικού συστήματος, ρευματισμούς, αρθριτικά, ως επουλωτικό, εμμηνογωγό, τονωτικό και αντισπασμωδικό. 


Με εκτίμηση
Κυριακή Γούτα 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (BSc), M.P. in Eating Disorders 
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας 
MediΔιατροφή – Υπηρεσίες Διατροφής & Υγείας








































 Zumba, Ζουμπα, εκλογες, γυναικα, ερωτας, αγαπη, ψυχολογία, λαμψη, σφαίρα, ρυθμος,δίαιτα, life,έξοδος,συνταγές,υγεία


Ο άντρας με τις πολλές γυναίκες



της Παυλίνας Κωνσταντάρα

Μη σας ξεγελάει ο τίτλος. Δεν πρόκειται να διαβάσετε για απιστίες, ένοχα μυστικά ή ανατολίτικες συνήθειες. Αλλά για άντρες που ζουν με πολλές γυναίκες: σύζυγο, κόρες, πεθερά, μητέρα, αδερφή, κουνιάδα. Καταλαβαίνουν άραγε καλύτερα το γυναικείο ψυχισμό ή καταλήγουν να γίνουν μισογύνηδες και να αναζητούν την αντροπαρέα όπως το νερό στην έρημο;
Συνηθίζεται ποτέ η ζωή ανάμεσα σε πολλές γυναίκες; την είχαν σκεφτεί ποτέ τη ζωή τους κάπως έτσι;

Θυμάμαι να μου διηγούνται πόσο απογοητεύτηκε ο πατέρας μου όταν έμαθε οτι είμαι κορίτσι...Δεν υπήρχε ο υπέρηχος τότε και έτσι εκτυλίχθηκε ένα κωμικοτραγικό σκηνικό όπου ο παππούς μου, ως γιατρός είχε μπει στη γέννα και βγήκε να ανακοινώσει τη γέννηση: "Είναι ένα υγιέστατο παιδάκι" είπε γελαστός. "Μα, τι είναι;" ρωτούσε ο μπαμπάς μου. "Χαίρει άκρας υγείας, όλα πήγαν καλά", συνέχιζε ο παππούς μου όλο χαμόγελα. "Τι είναιαιαιαιαι;" έβγαζε αφρούς ο μπαμπάς μου.
"Κορίτσι", είπε ο παππούς μου και έπεσε σιγή και παγωμάρα στο χώρο. Μούτρα ο μπαμπάς μου που προσπάθησε να κρύψει την απογοήτευση του, που περίμενε το διάδοχο του, το διπλανό του στα ματς του Ολυμπιακού, τη συνέχεια του. 
Εγώ τι ήμουν; Απλά ένα κορίτσι. (δεν είχε ακούσει ακόμα το "Κάνε κορίτσι να έχεις καλά γεράματα" που μου έμαθαν αργοτερα!)
Πέντε χρόνια μετά, ίδιο σκηνικό, ίδιοι πρωταγωνιστές, διαφορετική απάντηση "Αγόρι". Κι ενώ θα περιμένανε απο τον μπαμπα μου να πετάξει απο τη χαρά του, αυτός πάλι μούτρωσε. Ηθελε πάλι κορίτσι (με τίποτα δεν ευχαριστιόταν αυτός ο άνθρωπος!). Είχε μάθει να ζει μαζί μας, είχε λατρέψει το κορίτσι του και το γυναικείο κόσμο στον οποίο ζούσαμε. Είχε συνηθίσει να είναι αυτός και οι γυναίκες του...

Έχω ένα φόβο, που τον απέκτησα απο αυτή την απίστευτη αδυναμία που βλέπω να έχουν οι μπαμπάδες στις κόρες τους: Κι αν αγαπήσει ο μπαμπάς την κόρη πιο πολύ απο τη μαμά; Κι αν ο λόγος που γυρίζει με χαρά στο σπίτι είναι μόνο η κόρη και αυτό η μαμά  το νιώθει; Μήπως ενδόμυχα αυτός είναι ένας λόγος που οι περισσότερες κόρες εισπράττουμε επιθετικότητα από τις μαμάδες μας;  
Η κόρη ενός φίλου του λέει οτι όταν μεγαλώσει θέλει να τον παντρευτεί. Αυτός της εξηγεί οτι δε γίνεται γιατί είναι ήδη παντρεμένος με τη μαμά. Αλλά αυτή επιμένει. Κι αυτός λιώνει.
Στο κινητό του ποζάρει με νάζι, στο μπρελόκ των κλειδιών του χαμογελάει, στην οθόνη του pc του είναι μελαγχολική.Η μαμά πως νιώθει που η δική της φωτογραφία δεν είναι πουθενά, παρα μόνο στο τζάκι, στην ασημένια κορνίζα της φωτογραφίας του γάμου τους;
Κι αν...κάποτε ο μπαμπάς δεν αγαπάει πια τη μαμά και μείνει στο σπίτι μόνο για να βλέπει την κόρη;

Άντρα που ζεις με τις πολλές γυναίκες, να θυμάσαι καλά ένα πράγμα: Διάλεξε με προσοχή και αγάπη τη μαμά της κόρης σου.
Γιατί, το ξέρω οτι δεν το συνειδητοποιείς, αλλά η κόρη θα μεγαλώσει και θα φύγει. Κι εσύ θα μείνεις με τη μαμά της. Με τη μαμά της που ερωτεύτηκες, με τη μαμά της που αγάπησες, με τη μαμά της που έβαλες σε δεύτερο πλάνο. Η μαμά της θα έρθει και πάλι να σταθεί μόνη της δίπλα σου.

Τρίτη

Η φωτογραφία της εβδομάδας του Μανέ Πάγκαλου


Πέμπτη

Πώς να δημιουργήσουμε θαύματα στη ζωή μας!

από την Εύη Βισβάρδη


Είτε βλέπετε αγγέλους να επιπλέουν γύρω από την κρεβατοκάμαρά σας είτε αναζητάτε απλά μια αχτίδα ελπίδας σε μια μοναχική στιγμή επιλέγοντας να πιστεύετε ότι μια αόρατη δύναμη έχει τη φροντίδα σας να ξέρετε ότι ,ίσως έτσι, εκτελείτε μια άσκηση για να αλλάξετε τις ισορροπίες στη ζωή σας.Ακόμα και αν είστε το είδος του ατόμου που θα ζήλευε κι ο άπιστος Θωμάς ίσως μέχρι να τελειώσει αυτό το άρθρο, να αναιρέσετε τη δυσπιστία σας.

 Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία "bracketing"-"Πλαισίωση",που θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε ή και να δημιουργήσετετα θαύματαστη ζωή σας, δοκιμάστε από σήμερα αυτές τις οδηγίες:

1. Κάντε μια λίστα με τους πέντε σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας, μη συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς σας.Παρατηρήστε μήπως κάτι απίθανο  συμβαίνει για να σας φέρει σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους.Σημειώστε οποιαδήποτε σύμπτωση ή συγχρονισμό μαζί τους, μπορείτε να θυμηθείτε.

2. Θυμηθείτε πέντε εμπειρίες που άλλαξε δραματικά τη ζωή σας: μια τυχαία συνάντηση, ένα ατύχημα,μια περιπέτεια,μια ιατρική κρίση. Μήπως τυχόν κάποια ασυνήθιστα γεγονότα σας έδωσαν  τη δυνατότητα να βιώσετε αλλά και να επιβιώσετε από αυτές τις εμπειρίες;

3. Σκεφτείτε τα πέντε σημαντικότερα γεγονότα στην καριέρα σας ή και στο ρόλο σας ως γονέας. Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο, μήπως η βοήθεια κάποιεςφορές, έφτανε ακριβώς τηστιγμή που τη χρειαζόσασταν;

4. Θυμηθείτε κάθε παράξενη,αλλά αληθινή εμπειρία στη ζωή σας. Είχατε ένα όνειρο μιας νύχτας που αργότερα έγινε πραγματικότητα; Μήπως ένας ξένος, ένα τραγούδι, ή ένα βιβλίο που τράβηξε τυχαία την προσοχή σας σας έδωσε την απάντηση σε ένα σημαντικό ζήτημα; Κάντε μια λίστα με τις εμπειρίες αυτές.

Εντάξει, έχετε ανοίξει λοιπόν μια παρένθεση τώρα "Πλαισιώνοντας" ό,τι δείχνει πως μπορεί να υπάρχει κάτι πέρα​από μια απλή σύμπτωση σε διάφορα γεγονότα της ζωής σας. Αλλά η έμφαση είναι στη λέξη μπορεί. Τώρα,σταθείτε στον τρόπο με τον οποίον επεξεργάζεστε και αντιλαμβάνεστε την κοινωνική δραστηριότητα σας, εξετάστε τις λίστες, να αναρωτηθείτε: "Ποιές είναι οι πιθανότητες  αυτό το απίθανο γεγονός ή αυτή η συγκεκριμένη συνάντηση να προκλήθηκε από κάτι μεγαλύτερο από μένα;" Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να καθησυχάσετε τον σκεπτικιστή που κρύβετε μεσα σας, σκεφτείτε όσα είπε ο ψυχολόγος Αβραάμ Μάσλοου: Προειδοποίησε ότι στη ζωή δεν είναι καλό να κυριαρχεί ο ανορθολογισμός,η αντιεμπειρική (Η εκκλησία ήταν αντιεμπειρική, θεωρούσε χωρίς καμιά αξία τον υλικό κόσμο και δυσπιστούσε απέναντι στις αισθήσεις) και η αντι επιστημονική σκέψη. Ο ίδιος έγραψε:"το να ψάχνεις για θαύματα είναι για μένα ένα σημάδι άγνοιας ότι τα πάντα είναι θαυματουργό. " Ένας αυστηρός κοινωνικός επιστήμονας, ανακάλυψε ότι το να βλέπεις τα πάντα ως θαυματουργά είναι Λογική.

Η αλήθεια είναι πως όταν σκέφτομαι όλα τα περίεργα συμβάντα που "πλαισιώνονται" από την παρένθεση στο μυαλό μου, οφείλω να συμφωνήσω. Το "Bracketing" έχει μετατρέψει όλες τις εμπειρίες μου, από το παρελθόν και το παρόν, σε μια "Γκαλερί θαυμάτων" όπου περιφέρομα θαμπωμένη από την ομορφιά των γεγονότων δεν μπορώ να εξηγήσω. Μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε μόνοι σας ένα τέτοιο άλμπουμ. Χρειάζεται μόνο στο μυαλό σας bracketing¨"Πλαισίωση", και η αίσθηση του τι είναι πιθανό σε έναν κόσμο γεμάτο με στιγμές ευλογίας, παράξενους συγχρονισμούς, και ίσως (ποιος ξέρει;) ένα υπνοδωμάτιο γεμάτο φύλακες άγγελους!


Πηγή το πρόσφατο βιβλίο της Martha Beck που έχει τίτλο "Steering by Starlight "

Τρίτη

Σκόρπιες σκέψεις, συμβουλές, ιδέες... σκόρπια συναισθήματα...

  από την Έρση Γκουρνέλου
Μία από τις λατρεμένες μου εικόνες είναι να βλέπω ανθρώπους μεγάλης ηλικίας πιασμένους χέρι-χέρι να πηγαίνουν βόλτα. Αν ποτέ παντρευόμουν, μόνο με αυτή την προοπτική θα ήθελα να το κάνω. Ο μοναδικός λόγος που πρέπει να οδηγεί τους ανθρώπους σε γάμο είναι το «δεν θέλω να ζω χωρίς τον άλλο» και όχι το «μεγάλωσα και πρέπει να παντρευτώ!»
Δύο από τα πιο αγαπημένα μου μότο είναι :
«Ο σεβασμός είναι "ελεύθερος", η εμπιστοσύνη κερδίζεται».
«Οτι κάτι αξίζει να το κάνεις, αξίζει να το παρακάνεις!»

Σάββατο

" ΜΗ ΣΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΣ " 2

του Διονύση Καστόρα

...Εκεί τη βρήκε λίγη ώρα αργότερα ο γιος του παπά της ενορίας που κούρευε το γκαζόν...Μπρούμητα στα γκριζοπράσινα – κόκκινα από τη σάλτσα- μάρμαρα της κουζίνας!  Η κεραμική εστία έκαιγε ακόμα και ο νεαρός πατώντας στις σάλτσες του ραγού με αστραπιαίες κινήσεις πάτησε το off - κουμπάκι της εστίας για να μην γίνει στάχτη , μετά το φαγητό, και όλο το σπίτι. Έσκυψε πάνω της,  με την καλή έννοια… Έβγαλε από την τσέπη του σκισμένου, jean του το iPhone 4G , προσεχτικά για να μην το λερώσει –έκανε και 700 ευρώ- και σχημάτισε τον αριθμό!
Κοίταξε τη γυναίκα στα πλακάκια με πανικό... και έβαλε το λευκό, παρακαλώ, iphone πάλι στη τσέπη του σκισμένου  jean!
-όχι , μουρμούρησε...όχι!
Με γουρλωμένα τα μάτια από τον φόβο έφυγε τρέχοντας προς τον κήπο και σε λίγα δευτερόλεπτα βρισκόταν λαχανιασμένος πέρα στο δρόμο... Τρομαγμένος  ο γιος του παπά της ενορίας που κούρευε το γκαζόν, κοιτώντας δεξιά και αριστερά σαν δολοφόνος που προσπαθεί να απομακρυνθεί από τον τόπο του εγκλήματος , δεν είδε τα κόκκινα σημάδια που άφηναν πίσω του τα αθλητικά παπούτσια του , Νο 47 !
-Δεν το έκανα εγώ... μουρμούρησε ξανά...Δεν το έκανα εγώ... Και ποιος θα με πιστέψει.. , σκέφτηκε... Ποιός?  
Τον κυρίευσε πανικός! Έβλεπε μπροστά του τα πρωτοσέλιδα των αυριανών εφημερίδων... «Πανέμορφος γιος παπά σκότωσε την ερωμένη του»! «Ο δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο και το Υπέροχο κορμί»! «Αυτός την σκότωσε!», και δίπλα η φωτογραφία του , ολόσωμη –μη πάνε χαμένα τόσα χρόνια στα γυμναστήρια, τι  διάολο, - στη παραλία με τη ρακέττα στο χέρι! Από το περσινό καλοκαίρι στη Πάρο...Τέλεια είχε περάσει! Είχε γνωρίσει και μια μικρή Ολλανδέζα...Αααα! Μη φεύγουμε όμως από το θέμα μας! Παρακαλώ! Τι έγραφα? Α ναι!   
Ναι! Αλήθεια ήταν! Μπορεί να είχαν λίγα χρόνια διαφορά στην ηλικία , πάνω από 30..., αλλά ΝΑΙ!  ΝΑΙ! Του μαγείρευε κρυφά και εκείνος ξεπλήρωνε τις θεικές γεύσεις που του χάριζε! Ναι! Πως θα αγόραζε άλλωστε το iphone?   To πανάκριβο σκισμένο jean? Τα , ούτε στο όνειρό του, παπούτσια Νο 47...?   Ή μήπως όχι?... ΟΧΙ! Αυτά ήταν δώρο  της γειτόνισσας-δημοσιογράφου στη tv...
Έγειρε το γυμνασμένο του μπράτσο στη κολώνα της ΔΕΗ και κοίταξε με τρόμο τον  σκύλο σπάνιας ράτσας και καταγωγής... που σήκωνε το ποδαράκι του στην ροζ τριανταφυλλιά του κήπου  που και αυτή την είχε φυτέψει πριν χρόνια η θεία Ερμιόνη από την Ερμιόνη!.....
Συνεχίζεται

“HANDMADE” ΑΡΧΕΣ.... ΓΙΑ ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ!

απο την  Αννα Μαρία Ψεμμα        


Αυτή η ορχιδέα δεν αγοράστηκε πρόσφατα από κάποιο ανθοπωλείο.
Υπάρχει εδώ και είκοσι  μήνες  - από τη γέννηση του γιου μου- στο ίδιο περβάζι και εδώ και 2 ½  μήνες έχουν ανθίσει πάνω από 11 πανέμορφα μπουμπούκια.Οι ορχιδέες δεν είναι απ΄τα πιο εύκολα λουλούδια και δεν ευδοκιμούν πάντα στο σπίτι.
Πρέπει ν’ αγαπήσουν το σημείο που θα τις τοποθετήσετε και προτιμούν να μην τους αλλάζετε συχνά θέση.
Αγαπούν το φως - ΟΧΙ τον ήλιο απευθείας - και την υγρασία.
Γι΄αυτό και η κουζίνα με το πλούσιο φως, τους  υδρατμούς απ το μαγείρεμα και τη βρύση συνιστάται ως θέση.
Θέλουν πότισμα μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δέκα μέρες. Μην αφήνετε το νερό στο κασπό γιατί σαπίζουν οι ρίζες. Αφήστε να ποτιστούν για 5΄ και μετά το πετάτε.
Την περίοδο της ανθοφορίας προσθέστε στο νερό ειδικό λίπασμα για ορχιδέες.
(Υπάρχει και στα super markets.)
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Οι ορχιδέες λατρεύουν το ανθρακούχο νερό!!
Δοκιμάστε το! Ποτίστε τες με ανθρακούχο νερό και θα δείτε πόσο πιο πράσινες και ασημί θα γίνουν οι εσωτερικές και εξωτερικές της ρίζες αντίστοιχα – ένδειξη καλής υγείας.

Tα άνθη της ορχιδέας αργούν  να εμφανιστούν αλλά ευτυχώς κρατούν πολύ καιρό.
Μόλις πέσουν όλα και το κοτσάνι αρχίσει να ξεραίνεται το κόβετε λοξά και χαμηλά και του χρόνου με αγάπη κα φροντίδα θα ξεπροβάλλει καινούριο από άλλο σημείο.

Καλή επιτυχία

Παρασκευή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Από την Κική Γούτα     Διαιτολόγος-Διατροφολόγος / Καθηγήτρια Διαιτολογίας/Μέλος επιστημονικής ομάδας ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  Η αύξηση των τιμών έχει δραματικές επιπτώσεις  στον παγκόσμιο πληθυσμό και ιδιαίτερα στους οικονομικά πιο αδύναμους. Ενώ αναμενόμενο  θα  ήταν   να υπάρξει  μείωση   βάρους  στον παγκόσμιο πληθυσμό  αντιθέτως βλέπουμε τη παχυσαρκία να παίρνει διαστάσεις. Εύλογο θα ήταν να αναρωτηθούμε γιατί  άραγε παρά την οικονομική αυτή κρίση στις αναπτυγμένες χώρες ο μέσος όρος του δείκτη μάζας σώματος του πληθυσμού συνεχώς αυξάνεται με αποτέλεσμα οι αυξημένες τιμές των τροφίμων να συντελούν στην αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων ενηλίκων αλλά και ακόμα περισσότερο των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων.
                                                 Αυτό οφείλεται στην συμπεριφορά του καταναλωτή ο οποίος στη προσπάθειά του να γεμίσει το καλάθι του με λιγότερα χρήματα αγοράζει φτηνά τρόφιμα που είναι πλούσια σε θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. .Η συμπεριφορά των καταναλωτών στο super market έχει μεγάλη σημασία για τη διατροφή τους, το βάρος τους, το βιοτικό τους επίπεδο αλλά και για την γενικότερη διαχείριση των οικονομικών τους. Στις ανεπτυγμένες χώρες η κατανάλωση είναι αλόγιστη ενώ υπάρχουν χώρες που δεν έχουν ούτε νερό. Ας αναλογιστούμε όλοι τι θα μπορούσε να συμβεί προγραμματίζοντας σωστά την ζωή μας και τις αγορές μας .Για να μπορέσει επομένως ο καταναλωτής να κάνει σωστές επιλογές στις αγορές του και να υιοθετεί σωστή και ισορροπημένη διατροφή περνώντας ακόμη και  μέσα από τα πολυάριθμα ράφια των super markets με τους αμέτρητους πειρασμούς και τις μεγάλες προσφορές και να «προστατεύει» το πορτοφόλι του, καλό θα ήταν να ακολουθήσει πέντε κατευθύνσεις – στρατηγικές για τον τρόπο που γίνονται τα ψώνια στα super markets.
1.      Προαποφασίστε τι είδη θα αγοράσετε πριν πάτε στο super market
2.      Γράψτε λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας και μείνετε σε αυτή!
3.      Μην πηγαίνετε για ψώνια πεινασμένοι
4.      Διαβάστε και ερμηνεύστε σωστά τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων
5.      Κάντε τα ψώνια από το super market μέρος της εβδομαδιαίας σας ρουτίνας  ( Μαρία  Κοκκίνου , Θεσσαλονίκη
Κάθε Ελληνική οικογένεια  μπορεί με μεγάλη  ευκολία να συμβάλει στους παράγοντες  που οδηγούν στην μείωση της τροφής  στον πλανήτη . Η νοικοκυρά του σπιτιού καλό θα ήτανε να σερβίρει την ανάλογη ποσότητα  φαγητού για κάθε μέλος της οικογένειας  χωρίς υπερβολές  . Όποιος  δεν χορτάσει μπορεί να ξανασερβιριστεί . Μπορούμε επίσης με μικρά τρικ το φαγητό της προηγούμενης μέρας  να το χρησιμοποιήσουμε σαν συνοδευτικό στο  γεύμα της επόμενης ημέρας  . Ας  πούμε περίσσεψαν λαχανικά ή όσπρια ; ; τα πολτοποιούμε  και τα κάνουμε σουφλέ ή ομελέτα  στο φούρνο με αυγό και γάλα ή κεφτεδάκια με λίγο αλεύρι και γάλα . Έτσι ενώ θα πετούσαμε  τα όσπρια ή τα λαχανικά τα τρώμε  με έναν ευχάριστο τρόπο και την επόμενη ημέρα . Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για την εξοικονόμηση τροφής αλλά και χρημάτων είναι ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ !!!! Προς το τέλος της εβδομάδας είναι  ώρα για πίτσα στην Αρχαία Ελλάδα  έβαζαν πάνω σε στρόγγυλο ψωμί λάδι , κρεμμύδι , σκόρδο , βότανα ήταν ένα οικονομικό γεύμα και εύκολο στην μεταφορά του . Σήμερα η πίτσα μπορεί να έχει τρόφιμα όπως ,κασέρι , πιπεριά , ντομάτα , μανιτάρια ή ότι άλλο υπάρχει στο ψυγείο . Πίτα χρειάζεται μόνο αλεύρι , νερό , τυρί , ελαιόλαδο , πιπέρι .
 Πίτα υλικά ζύμη  :
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • ¾  φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • Αλεύρι ολικής όσο πάρει( περίπου ένα κιλό )
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλάκι αλάτι με βότανα  ή κανονικό



Γέμιση  :
        ένα κιλό σπανάκι και  ένα φλιτζάνι του τσαγιού  ντομάτα τριμμένη και  3 κουταλιές ελαιόλαδο
        Ή αν θέλουμε τυρόπιτα για τη γέμιση
  • 300 γρ.. ανθότυρο
  • 200 γρ.. μανιτάρια  ή πιπεριές
  • 1 αυγό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Κάνουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει . Ετοιμάζουμε την γέμιση . Χωρίζουμε την ζύμη σε τρία μέρη και ανοίγουμε τρία μεγάλα φύλλα . Σε ένα ταψί βάζουμε λίγο λάδι , το ένα φύλλο , την γέμιση , το άλλο φύλλο και αλείφουμε με λίγο λάδι .
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου  . 
  ( Παναγιώτα  Καρακασιδου  , Θεσσαλονίκη )

Η αύξηση των τιμών έχει δραματικές επιδράσεις στον πληθυσμό του κόσμου και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους οικονομικά. Εύλογο θα ήταν να αναρωτηθούμε γιατί  άραγε παρά την οικονομική αυτή κρίση στην αναπτυγμένες χώρες ο μέσος όρος του δείκτη μάζας σώματος του πληθυσμού συνεχώς αυξάνεται με αποτέλεσμα οι αυξημένες τιμές των τροφίμων να συντελούν στην αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων ενηλίκων αλλά και ακόμα περισσότερο των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων. Η οικονομική κρίση είναι  ένα επιπλέον ερέθισμα αυτής της αναζήτησης ώστε να μπορέσουμε και πρακτικά να συμπράξουμε όλοι μαζί στην βελτίωση της κατάστασης τόσο στο παρόν ώστε και στα χρόνια που έρχονται.  Η παχυσαρκία λόγω υπερσιτισμού έχει ίδιες συνέπειες με τον υποσιτισμό και την εξαθλίωση, αφού καμία από τις δύο καταστάσεις δεν αφήνουν περιθώριο στον άνθρωπο να απολαύσει την χαρά της ζωής.   επισημαίνει η διαιτολόγος –διατροφολόγος  Γεωργία  Κάμπατζη  Καβάλα 
Η μεγάλη ποσότητα ενός πράγματος σημαίνει την έλλειψη κάποιου άλλου, τονίζει από τη πλευρά της της διαιτολόγος –διατροφολόγος Κική Γούτα και συνεχίσει «Ένας αιώνας εκβιομηχάνισης των τροφών και της γεωργίας κατόρθωσε να οδηγήσει τους πολιτισμένους λαούς σε παροχή πληθώρας αγαθών . Η αλόγιστη χρήση αυτών και η αφθονία έρχεται σε αντίθεση με τις χώρες όπου ο υποσιτισμός έχει την πρώτη θέση . Ας θυμηθούμε τα λόγια του Ζαν Αντελμ Μπριγιά - Σαβαρεν 1825 ' Η μοίρα των εθνών εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο τρέφονται»
Μια διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2010 από την επιστημονική ομάδα Διατροφή είχε δείξει πως  ένας στους τέσσερις  δήλωνε ότι είναι έτοιμος  να υποβαθμίσει την ποιότητα των τροφίμων που προμηθεύεται ακόμα και αν αυτά αφορούν την διατροφή των παιδιών του.
Επιπλέον, το 71% του δείγματος της έρευνας  δήλωνε ότι έχει επηρεαστεί το εισόδημά του και μελλοντικά ακόμα πιο πολύ, ενώ το 17% υποστηρίζει πως μπορεί τώρα να μην έχει επηρεαστεί αλλά στο μέλλον θα επηρεαστεί, ενώ μόνο το 12% δήλωνε  ότι δεν έχει επηρεαστεί το εισόδημα του  . Σήμερα μετά από τα πρόσφατα γεγονότα  κι ενώ οι διατροφολόγοι επισημαίνουν τη ανάγκη της επιστροφής στη μεσογειακή διατροφή , η Κική Γούτα Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Θεσσαλονίκη μας παρουσιάζει στοιχεία από πρόσφατη έρευνα Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών που φαίνεται ότι η ίδια η οικονομική κρίση έχει στρέψει τους Έλληνες σε αυτό το διατροφικό μοντέλο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα δύο ερευνών του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών τα οποία έδειξαν ότι το 65% των Ελλήνων στράφηκαν στη μεσογειακή διατροφή λόγο της κρίσης. Οι έρευνες αυτές έδειξαν ακόμη ότι το 90% των  καταναλωτών έχουν αλλάξει τις αγοραστικές τους συνήθειες, περιορίζοντας την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζουν και προσέχοντας τις τιμές τους.
Σε ό,τι αφορά τις διατροφικές συνήθειες, σε σχέση με το 2006 διαπιστώθηκε μία αύξηση της τάξης των τεσσάρων μονάδων στο ποσοστό των καταναλωτών που δεν τρώνε κανένα απολύτως γεύμα εκτός σπιτιού, ενώ μειώθηκε κατά 7% ο αριθμός αυτών που γευματίζουν συχνά (2 έως 4 φορές την εβδομάδα) έξω.
Βασική αιτία της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών και το 2006 και το 2011 είναι η υγεία, με σχεδόν ίδια ποσοστά (41,74% και 41,76% αντίστοιχα), ενώ η οικονομική κατάσταση, που το 2006, επηρέαζε 2,61% των καταναλωτών, τώρα, επηρεάζει το 19,91%.
Το γάλα, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα, που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής, έχουν μπει, σχεδόν καθημερινά, στο τραπέζι των καταναλωτών.
Αντιθέτως, κόκκινο κρέας, ψάρια, τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά έχουν περιοριστεί σε μια φορά την εβδομάδα, γλυκά, όσπρια, ζυμαρικά, κοτόπουλο και αυγά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα, ενώ η κατανάλωση αρνιού και κατσικιού περιορίζεται σε μια φορά το μήνα.
Το 26,69% των καταναλωτών δηλώνουν ότι ψάχνουν τα ίδια προϊόντα με χαμηλότερη τιμή σε άλλα καταστήματα, το 26,31% στρέφονται σε φτηνότερα προϊόντα που παράγει το σούπερ μάρκετ (ιδιωτικής ετικέτας) και το 25,16% δηλώνουν ότι αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα .
 Αυτό που έχει παρατηρηθεί και μένει να διερευνηθεί είναι το ποσοστό των ανθρώπων που κόβουν πλέον γεύματα ακόμα και από τα παιδιά τους για να επιβιώσουν . Έχουν αναφερθεί κρούσματα ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τις αισθήσεις τους και ειδικότερα παιδιών δημοτικού ,  γιατί δεν είχαν καταναλώσει τροφή , χωρίς αυτό να σημαίνει πως ακολουθούσαν κάποια δίαιτα .  Και όλα αυτά το έτος 2011 .

                   Η Κική Γούτα είναι Μέλος του Ινστιντούτου Διατροφικών Μελετών και
                                         ερευνών www.insr.gr































Zumba, Ζουμπα, εκλογες, γυναικα, ερωτας, αγαπη, ψυχολογία, λαμψη, σφαίρα, ρυθμος,δίαιτα, life,έξοδος,συνταγές,υγεία

Τετάρτη

Φυσικά και μπορούμε να έχουμε φίλες.

από την Παυλίνα Κωνσταντάρα


Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα κορίτσι με σγουρά φουντωτά μαλλιά. Τη λέγανε Μάρθα, αν κι εγώ την έλεγα κουκίδα γιατί μου θύμιζε κουκίδα όταν φοβόταν και κουλουριαζόταν γύρω από τον εαυτό της. Είχε πολλά ταλέντα και μου άρεσε αυτό, σχεδόν το ζήλευα γιατί εγώ δεν μπορούσα να κάνω αυτά που έκανε εκείνη. Χόρευε, έπαιζε πιάνο, τραγουδούσε, ακόμα και τα γράμματα της στο τετράδιο ήταν πολύ πιο όμορφα από τα δικά μου. Και έγραφε και στίχους. Μου έμαθε να γράφω τις σκέψεις μου, μου έμαθε τραγούδια και μουσικές, μαζί πηγαίναμε θέατρο και πολύ σινεμά, διαβάζαμε βιβλία και τα συζητάγαμε. Ακόμα και για αγόρια όταν μιλούσαμε, με εκείνη ήταν διαφορετικά! Κάναμε πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί, κάναμε μπάνιο Ιανουάριο στη Ραφήνα, πικ νικ στο διπλανό οικόπεδο του σχολείου στην πρώτη ώρα, τις πρώτες μας διακοπές σε νησί και πολλά πολλά πολλά άλλα!

Ένα καλοκαίρι, νομίζω το 1991 ήταν, δεν χάσαμε ούτε μια συναυλία του Τσακνή με το Μαχαιρίτσα. Ξέραμε όλα τα τραγούδια, χορεύαμε και διασκεδάζαμε με τις κυρίες που μας κοιτούσαν με απορία και μας ρωτούσαν: "μα ξέρετε ΟΛΑ τα λόγια απ' εξω;". Και τα "Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά", αχ πως μας είχε στιγματίσει αυτή η ιστορία, πόσο είχαμε ερωτευτεί το Νινιό και φθονήσει την Καραμπέτη...!

Μετά χωριστήκαμε και έχασα το κορίτσι με τα σγουρά φουντωτά μαλλιά. Μάθαινα τα νέα της και πάντα λάμβανα από εκείνη τα ομορφότερα γράμματα: χρωματιστά ριζόχαρτα, κολλημένα λουλούδια, σκιτσάκια με φωτογραφίες και κείμενα εμπνευσμένα. Ένα περίεργο πράγμα: δεν την αναζήτησα. Δεν ξέρω γιατί. 'Ισως μεγαλώνοντας κουράστηκα να θαυμάζω όλα αυτά τα διαφορετικά που είχε, όλα αυτά που δεν κατάφερνα εγώ κι εκείνη έκανε τόσο καλά.

Πριν λίγες ημέρες με έπιασε η μελαγχολία, οχι της ηλικίας, αλλά των χρόνων που περνούν, του χαρακτήρα μας που αλλάζει, των σκέψεων μας που πια μονοπωλούνται από τις δουλειές και τις υποχρεώσεις μας, και αναρωτήθηκα τι κάνει. Ξέρω ότι έκανε μια όμορφη κόρη πέρσι και ότι ακόμα χορεύει, διδάσκει και έχει φτιάξει ένα σπίτι όπως το θέλει μαζί με τον αγαπημένο της. Άραγε να τα σκέφτεται κι αυτή αυτά, να περνούν από το μυαλό της αυτές οι ιστορίες, αυτές οι εικόνες, αυτά τα χρώματα των παιδικών μας χρόνων; Να θυμάται ότι είμασταν τα μόνα παιδάκια που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν;

Να της τηλεφωνήσω;
Άσε καλύτερα, πάω να ξαναδιαβάσω τα παλιά μας τετράδια. Ανάμεσα στα λατινικά και τα Αρχαία, υπάρχει ένα καλλιγραφικό σημείωμα που λέει "δεν ξέρω αν ένα ζευγάρι πουεντ είναι κάτι σημαντικό, αλλά αυτό συνέβη σε εμένα σήμερα. Κουκίδα"

ΥΓ. Ξέχασα να σας πω οτι ανακάλυψα οτι κι εκείνη πάντοτε θαυμαζε σε εμένα αυτά που δεν μπορούσε να κάνει εκείνη τόσο καλά. Δεν το ξέρα, αλήθεια.

Τρίτη

Dior-Anselm Reyle στην Αθήνα



Ανσελμ Ρέιλε, γνωστός Γερμανός καλλιτέχνης που εκθέτει αυτές τις ημέρες στην γκαλερί Γκαγκόσιαν της Αθήνας. Πορσελάνινα γλυπτά τα οποία έχει δημιουργήσει ο καλλιτέχνης σε συνεργασία με την ομώνυμη βιομηχανία από το Meissen, τοποθετούνται σε βελούδινο φόντο και μέσα σε γυάλινες βιτρίνες. Αντικείμενα που παρουσιάζονται με μουσειακό τρόπο.Την ίδια ώρα, οι Ξεχωριστές του πινελιές φέρνουν μια νέα εποχή στον οίκο Dior. Η συλλογή -που παρουσιάστηκε αρχικά στην Art Basel Miami Beach- θα είναι διαθέσιμη στις αρχές Ιανουαρίου.

www.gagosian.com

Anselm Reyle

Meissen Debris Acropolis
October 17 - December 16, 2011

3 Merlin Street
Athens 10671
T. 30.210.36.40.215 F. 30.210.36.40.204
Hours: Mon–Fri 11–6 & Sat by appointment











































 Zumba, Ζουμπα, εκλογες, γυναικα, ερωτας, αγαπη, ψυχολογία, λαμψη, σφαίρα, ρυθμος,δίαιτα, life,έξοδος,συνταγές,υγεία,σπίτι